Maljkovićeva: Uvek tražim više, bolje, brže, jače ...

S. Obradović

30. 06. 2015. u 21:02

Od trenutka kada sam preuzela reprezentaciju znala sam da ćemo uraditi nešto veliko. Moj cilj i želja su uvek biti prvi, otići na OI, kaže selektorka Srbije

Маљковићева: Увек тражим више, боље, брже, јаче ...

Marina Maljković

MEDALJA sija oko vrata, na licu blagi osmeh, a oči blistaju od sreće. Marina Maljković, selektor najboljih košarkašica Srbije i Evrope, ušetala je laganim ali sigurnim korakom u Kompaniju “Novosti” i DSL “Sport”. U glasu se osećalo zadovoljstvo, ali i neverovatna mirnoća, kao da se zlato osvaja svakog dana.


A samo ona, njenih 12 “lavica” i stručni štab znaju kroz šta su prošli od početka priprema 12. aprila, do prestola Starog kontinenta u Budimpešti 28. juna 2015.


- Ovo je bila kruna četvorogodišnjeg rada, od kada sam 19. avgusta 2011. preuzela reprezentaciju. I ništa nije bilo slučajno. Naprotiv, sve je plod mukotrpnog treninga, odricanja svih devojaka, stručnog štaba, mene... - pričala je Marina za “Novosti”. - Ja uvek imam visoke ciljeve, tražim više, bolje, jače, da uvek može još nešto da se uradi. Eto, potvrda svega toga je ovo zlato.


* Kada ste shvatili da možete da uradite nešto veliko u srpskoj košarci?


- Onog trenutka kada sam preuzela reprezentaciju. Moj cilj i želje su uvek biti prvi, otići na OI. Ali, ponavljam, krenuli smo iz velikog minusa, trebalo je žensku košarku postaviti na noge. A kada sam preuzimala Lion, Francuzi su videli šta sam sve uradila, i samo su kazali: “Pa ti si mnogo više od trenera”. I zato su mi dali veliku diplomu koju nema nijedan drugi aktivni trener u Francuskoj.

NOVI UGOVOR ZA RIO KADA se povede priča o planovima i ambicijama na OI 2016, Marina samo slegne ramenima i kaže:
- Iskreno, nisam uopšte razmišljala o OI, na to me je podsetio jedan francuski TV komentator, koji mi je 10 minuta posle finala, uz čestitke, uručio simboličnu kartu za Rio. A završetkom EP istekao mi je i ugovor.
* Da li je predsednik KSS Dragan Đilas ponudio novi?
- Nismo razgovarali.

* Da li je upravo poznavanje francuske košarke bilo presudno u finalu EP?


- Znam sve o njihovoj ligi, igračicama, stručnom štabu, kako Savez funkcioniše... i to je mnogo pomoglo u pripremi utakmice. Zato sam i rekla devojkama da u finalu moramo da budemo vrhunski tim, još bolje nego kada smo u četvrtfinalu pobedile Tursku. Jer, Francuska nema samo dve-tri igračice, svih 12 je u rotaciji i svih 12 moraš da zaustaviš. Mi smo imali i peh da nam se Milica povredila već na početku, ali to se nije videlo jer smo igrale kao tim.


* Neverovatno ste se dostojanstveno poneli na proteste francuske selektorke zbog izmene na kraju meča?


- Bilo je deset razlike za nas, a 26 sekundi do kraja. Sve devojke su tražile da uđe povređena Milica Dabović, jer joj je to verovatno poslednje EP, da kao kapiten završi na parketu. Ja sam kurtoazno tražila tajm-aut, a ni na kraj pameti mi nije bilo da bilo koga ponizim. Taman posla. Moja namera je bila časna i poštena. Posle se sve izgladilo...


* Prema kome ste stroži, prema sebi ili igračicama?


- Prema sebi, svakako. Stalno mi se vrti u glavi da nema stajanja, da stalno može bolje. Ali i pred igračice i stručni štab postavljam iste zahteve, jer bez čvrste ruke nema ničega. Pogotovo to važi za ženske timove, jer sve može da se raspadne ne za dan, već za sat. Zato smo i došli dovde. Sve devojke su prošle kroz to, i onih devet koje nisu bile na EP. Ovo zlato je i njihovo.


NI DAN BEZ KOŠARKE SELEKTOR srpskih dama će na kraći odmor, ali kaže da nije razmišljala gde bi otišla, ali da će, ma gde bila, misliti na narandžastu loptu.
- Košarka je moj život, radim ja i mnoge druge stvari, ali ne prođe nijedan dan bez košarke - ističe Marina.

* A, šta je to presudilo da Srbija osvoji prvo zlato u istoriji?


- Timski duh, atmosfera, energija.... Mi smo iz godine u godinu bile sve bolje, kroz sistem je prošlo oko 100 devojaka. Potom je usledio povratak Sonje Petrović u reprezentaciju. Ali, moja odluka, na koju sam ponosna, je dovođenje Danijel Pejdž. To je to osveženje koje nam je nedostajalo. Sve selekcije imaju po jednu i više naturalizovanih devojaka, a Danijel za Srbiju igra za džabe i iz ljubavi. I sada kažem, to je ta karika koja nam je nedostajala.


* Kako ljudi gledaju na to što ste žena-selektor?


- Mene su stalno pratile te stvari, žensko, pa ćerka Božidara Maljkovića, pa sada najmlađi selektor šampion Evrope... Ali, ja se na to nisam obazirala ni u Ušću. To su alibi situacije, kukavičluk. Ključ je u znanju, harizmi, karakteru, predanosti poslu.

HVALA CRNOGORCIMA

SELEKTOR Srpkinja se posebno zahvaljuje Crnogorcima na podršci, koji su sve vreme našoj reprezentaciji bili vetar u leđa.

- Rano su ostali bez Jelene Dubljević, najbolje igračice, pod čudnim okolnostima su izgubile od Španije, ali su sve vreme bili uz nas i bratski gurali u pobede. Danilo Mitrović je za naše zlato otvorio dve velike boce šampanjca u hotelu. Ma, zaista, sve je za posebnu priču.ČUDO SA LIONOM

MARINA će malo da se odmori, a onda je čeka posao u Lionu, s kojim je prethodne dve sezone napravila čudo.

- Prve godine smo morali da spasavamo klub, druge smo se stabilizovali, pravili fantastične rezultate, a za sledeću imamo ozbiljne ambicije. Doveli smo dva velika pojačanja, Lorin Ervin, najboljeg strelca FIBA kupa, i Latoju Vilijams, koja je igrala u Partizanu. Uz Milicu Dabović i još tri naše reprezentativke, imaćemo kvalitetnu sezonu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)