Naziru se organizacione konture regionalnog takmičenja u formiranju: Sedište lige u Podgorici

Đ. Matić

nedelja, 12. 04. 2015. u 19:46

Назиру се организационе контуре регионалног такмичења у формирању:  Седиште лиге у Подгорици

Patrik Bauman i Bora Stanković Foto: Arhiva VN

Šampion bi išao u evropsku elitu, a prvaci Hrvatske i Srbije u kvalifikacije. Zasad ostaje nepoznato ko će biti prvi čovek Lige (direktor ili komesar)

NACIONALNE federacije iz zemalja bivše SFRJ prošle srede dobile su nalog FIBA da formiraju novo regionalno takmičenje čija bi organizaciona struktura trebalo da bude poznata za manje od mesec dana. Tada, naime, ističe rok dogovoren od obe strane na sastanku u Ženevi.

Savezi su prionuli na posao, pa je, nezvanično, dogovoreno da sedište Lige bude u Podgorici, koja je na "sredini" između Srbije i Hrvatske, dve glavne košarkaške poluge u regionu. Zasad ostaje nepoznato ko će biti prvi čovek Lige (direktor ili komesar). Prva ideja je bio Dejan Lekić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Makedonije, ali sada postoji velika mogućnost da se imenuje neko iz crnogorskog košarkaškog kadra.

Prema predviđenom planu, prvak novog regionalnog šampionata izborio bi direktan plasman u elitno evropsko takmičenje, koje bi u međuvremenu FIBA trebalo samostalno da formira, ili bar da nađe zajednički modus sa Evroligom, što je u ovom trenutku malo verovatno. Kako se ne bi ponovo minorizovao značaj domaćih takmičenja, šampioni Srbije i Hrvatske bi imali po jedno mesto u kvalifikacijama za evropsku elitu. Ukoliko bi se desilo da je šampoion regiona u isto vreme i prvak države, u kvalifikacije bi išao nacionalni vicešampion.

Još nije poznato kako bi se timovi iz regiona "probijali" ka ostalim evropskim takmičenjima, jer uz Evroligu koja je je glavni kamen spoticanja EKA (vlasnik evroligaškog takmičenja) i FIBA, postoje još Evrokup i Evročelendž. Po nekima su tri kontinentalna takmičenja previše, pa se čeka kraj rata FIBA i Evrolige, da bi se razmotrila mogućnost svojevrsnog spajanja Evrokupa i Evročelendža i na koji način.

NBA POMAŽE FIBA?
DOK traje borba nacionalnih saveza za Zapadni Balkan, FIBA i Evroliga vode rat za evroligaške klubove, u kojem se sve češće pominje i dosad nezainteresovana NBA. Navodno, najjača liga na svetu je spremna da stane na stranu FIBA i ponudi im finansijsku pomoć, na ime razvoja košarke, od koje bi deo bio utrošen za "transfer" najjačih ekipa iz Evrolige. Ipak, sve to zasad treba uzeti sa rezervom, dok zaraćene strane ne otvore karte, jer istorija uči da je često dolazilo do blefova...

PROČITAJTE JOŠ:
Vaskrs braće Srnić: Jaja iz Bogosavca čuvaju našu beogradsku kuću
Luka Jović počeo u kontinuitetu da pokazuje potencijal: Rađa se golgeter
LŠ: Mažić sudi madridski derbi
Premijer liga: Junajted gazduje Mančesterom, maskirani Fabregas približio Čelsi tituli
Ivanović pogođen upaljačem u glavu, FA pokreće istragu
Marjanović, vlasnik tri nova rekorda Evrolige, za „Sport“: Skoro da protrljam oči, ma ne sanjam
Hamiltonova pobeda u senci sukoba: Opet varnice u Mercedesu
VIDEO: Voz prekinuo biciklističku trku na kratko, na sreću nema povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ranko

12.04.2015. 21:14

Iako imam primedbi i na ovaj plan bilo koje resenje koje vraca vaznost tituli prvaka Srbije je dobrodosao.Pogotovo je ovo dobro ako "sportski" radnici iz firme Sidro kao sto su Lisac,Lorbak,Radic i Bilic ne budu u upravi.

ranko

13.04.2015. 10:17

Iako ni ovo nije idealno resenje bolje je od trenutne situacije jer vraca vaznost tituli prvaka Srbije.Previse je gresaka napravljeno u zadnje vreme da bi se sve moglo ispraviti ali ovakav format takmicenja i organizacije iako sa manama je korak u pravom smeru.

Topcidera lepsa strana

13.04.2015. 14:29

Cudno mi je da niko ne govori o tome da je FIBA priznala Kosovo i uveren sam da ce u narednim godinama traziti da i oni igraju Regionalnu ligu.