KOŠARKAŠKI savez Srbije ne može da blokira prijem Kosova u članstvo FIBA, kaže za "Novosti" Borislav Stanković, počasni generalni sekretar KSS i svetske federacije.

Predsednik KSK Erold Belegu podneo je dokumentaciju potrebnu za odlučivanje o ulasku u društvo košarkaških porodica, koje će se naći na dnevnom redu dvodnevnog zasedanja Izvršnog komiteta FIBA, 12. i 13. marta u Ženevi.

- Očekujem da Košarkaški savez Kosova bude primljen u članstvo FIBA, odnosno da ta inicijativa dobije većinsku podršku na glasanju - ne ostavlja Stanković prostora za eventualni preokret u poslednjem minutu.

Za razliku od prethodnih neuspešnih pokušaja, Košarkaški savez Kosova sada ima u rukama argument koji će malo koja članica pokušati da ospori.

- To je punopravno članstvo Kosova u Međunarodnom olimpijskom komitetu, kao krovnoj organizaciji svih sportskih federacija. Ne postoji jači argument od toga.

Stanković smatra da ovog puta ne bi bilo od pomoći ni naše pozivanje na činjenicu da Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, na čemu je KSS proteklih godina bazirao odbranu od prijema južne pokrajine u FIBA.

- To neće imati uticaja, jer su na političkoj strani elementi državne nezavisnosti Kosova. Ne možete očekivati da sportisti rešavaju ovo pitanje kada ga tokom toliko godina nisu rešili političari, ili je to učinjeno na način koji smo imali priliku da vidimo u zvaničnim kontaktima predstavnika Srbije i Kosova.

Počasni generalni sekretar FIBA ističe da bi napori KSS za sprečavanje prijema Kosova bili uzaludni.

- Ta bitka je izgubljena, za Košarkaški savez Srbije je bolje da se bavi rešavanjem drugih problema, kao što je najava Duška Vujoševića da Partizan možda neće učestvovati na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Nišu. Zamislite šta bi to značilo. Potpuni krah sistema, u tom slučaju možemo odmah da zatvorimo radnju.

Razgovor sa Stankovićem iskoristili smo i za komentar odluke FIBA da od 2017. uvede reprezentativne termine tokom klupske sezone.

- Odluka je doneta jednoglasno i mislim da je to dobar sistem, koji će nacionalne selekcije izvući na svetlost dana, da mogu redovno da igraju i kod kuće, a ne na svake dve ili četiri godine - kaže Stanković, koji u tome ne vidi problematiku učešća NBA igrača. - Neka ne igraju u kvalifikacijama, biće prisutni na završnim turnirima.

PROČITAJTE I OVO:
* Lalatović: Ukoliko se detalji slože na pravi način, ovaj Zvezdin tim deluje moćnije
* Lazović ide kod Stanojevića u Peking?
* Majstorija Milijaša za oproštaj od Manise
* Partizan opet bez pobede, crno-beli remizirali sa Anžijem
* Georgijev: Pričam Rusima kakva je Zvezda veličina
* KSS: Nismo obavešteni o prijemu Kosova u FIBA; Tomašević: Srpska košarka ima jak uticaj u Svetskoj košarkaškoj federaciji
* Bertans: Partizan će uvek biti veliki, sa novcem ili bez njega
* Orlandić: Nisam hteo u Humsku
* Tomašević o mogućem odustajanju Partizana od učešća u Kupu: To se nikad nije desilo