Trifunović preuzeo Astanu

Novosti online

05. 12. 2013. u 10:48

Трифуновић преузео Астану
Košarkaški trener je bez angažmana već neko vreme, a dogovor sa klubom iz Kazahstana postignut je do kraja sezone. Debi protiv Rige

ALEKSANDAR Trifunović je novi trener Astane. Šampion iz Kazahstana imenovala je srpskog trenera za šefa stručnog štaba, umesto Italijana Matea Bonićolija.

Iako je Astana u Srbiji relativno nepoznat klub, ambiciozna uprava na čelu sa legendarnim ruskim igračem Valerijem Tihonenkom, inače rođenim u Uzbekistanu, a koji se košarkaški afirmisao u susednom Kazahstamu (kao član Alma Ate), poslednjih nekoliko godina ulaže veliki novac, ne bi li se probila u gornji dom VTB lige. Zbog toga su u jedan od najmodernijih gradova u ovom delu Azije došla i pojedina poznata imena evropske košarke kao što su Džo Džonson, Brion Raš, Branko Cvetković, Patrik Kalates, Janis Blums…

Pored velikih ulaganja u tim, čijem budžetu bi pozavideo i pozamašan broj Evroligaša, Bonićoli ove sezone nije uspeo da krene u zacrtanom smeru. Stoga se uprava odlučila na rez i angažujovala Trifunovića, koji ne samo da ima trenerskog isksutva u daleko jačim ligama nego što je kazahstanska (Srbiji, Grčoj, Rusiji, Litvaniji), već je kao trener Lijetuvos ritasa i Žalgirisa, jedini koji je osvojio i kup i nacionalni šampionat sa dva litvanska velikana, dobro upoznat i sa VTB ligom.

DEBI PROTIV VEF RIGE

TRIFUNOVIĆ bi več u petak trebalo da krene put Moskve, gde Astana u subotu igra protiv Himkija. Ipak, srpski stručnjak će samo gledati meč svojih novih učenika, koje će sa klupe predvoditi prvi asistent ekipe, dok će Trifunović zvanično kao trener Astane debitovati 15. decembra u duelu sa VEF Rigom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije