Tanjević: Srbija kao 2009, Željko će da napravi dar-mar u Evroligi!

DSL - D. KONTIĆ

01. 09. 2013. u 08:27

Ponovo imate ekstra pripremljen i veoma talentovan tim... Kao u Poljskoj kada ste uzeli srebro – kaže selektor košarkaša Turske

Kako da ulepšaš dan, sumorno-sparno-sivi, poslednji avgustovski, kada ti je raspoloženje na nivou vodostaja pustinjskog potoka? Rešenje je u telefonu, ako si vlasnik broja čoveka koji ima status trenerske legende još iz dana kada smo bili braća sa Hrvatima i Slovencima... Bogdan Tanjević, koji, inače, za sebe kaže da je Jugosloven, ima neviđen dar, zračenje jačine nuklearne elektrane, ali pozitivno... Čuveni Boša bi nasmejao i Zid plača...

- Dobro sam, jesam... Idem za tu Sloveniju sutra, idemo tamo da igramo nešto... - u svom će stilu Tanjević za “Sport”, posle par uvodnih rečenica i pozdrava, koji su, u skladu sa prepoznatljivim bosanskim forama, ipak 18+ i nisu za štampu...

Kad je prošao smeh, prelazimo na ozbilju priču.

- Eto, približio se početak, diže se forma... Biće to mnogo naporno takmičenje, do finala ima čak 11 utakmica. Nekada je četvrtfinalni meč, koji je svima najvažniji, bio sedam utakmica, a sada će biti deveta. I dalje mi nije jasno ko je i zašto doneo tu suludu odluku da na evropskom prvenstvu učestvuje 24 ekipe, kada je 16 dovoljno, prava mera - pita se Boša.

I to nije sve...

- Takođe je glupo što nemamo pravo da prijavimo 14 igrača, nego samo 12, a znam se koliko je to problem, da se uvek dešavaju povrede, ritam utakmica je paklen... Evo, pitajte sve trenere, male i velike, šta misle o takvoj odluci FIBA Evropa. A niko ne zna razlog...

Ambicije Turske su jasne.

- I nama će biti najbitnija ta deveta utakmica, to četvrtfinale, jer sa pokrićem gajimo ambicije, kao i još desetak reprezentacija, da se „krljamo” za plasman u polufinale. Pa šta bude!

Razgovor prekida Bošina konverzacija na turskom, poljupci, i gromoglasan smeh nekoliko osoba u pozadini. Ide i objašnjenje:

- Izvini, naišao je Hakan Šukur, pa smo se pozdravljali. Nešto me je pitao, ja sam odgovorio, pa su se svi smejali. Znaš ko je on, čuveni turski fudbaler, mnogo dobar tip, verovatno budući ministar sporta u nekom narednom sazivu Vlade. On je naš veliki navijač, prati više košarkašku nego fudbalsku reprezentaciju.

Ko su favoriti Evropskog prvenstva u Slovenija?

- U krugu glavnih kandidata za medalje su Španija, pa Francuska, Grčka, Litvanija, Srbija je ponovo ekstra pripremljena i veoma talentovana... Vi ste u sličnoj situaciji kao pred Evropski šampionat 2009. godine u Poljskoj, kada ste uzeli srebro. Pitanje je i kako će ekipa Slovenije, koja je prilično jaka, odreagovati, kao domaćin. Hrvatska takođe ima veliki kvalitet, iako u pripremnim utakmicama ništa nije pokazala od svog tog talenta.

Kako vas slušaju reprezentativci Turske?

- Slušaju, čuju... Rad sa njima je moj život. Dobro smo trenirali tokom celog prvenstva i nadam se da će to dati prave rezultate.

Kako komentarišete dolazak najtrofejnijeg trenera Starog kontinenta Željka Obradovića na klupu vašeg bivšeg kluba Fenerbahče Ulkera?

- Ovom prilikom mu se izvinjavam što, pored ostalih, nisam uspeo da mu sačuvam i Enesa Kantera, Semiha Erdena i Omera Ašika, da ga svi sačekaju u timu. Žao mi je što nisam imao materijalnih mogućnosti da ih sačuvam za Željka... Ha,ha, šalim se, naravno... Siguran sam da će Obradović, za razliku od Pjaniđanija, sa Fenerom da napravi dar-mar u Evroligi. On je najbolji trener, veliki radnik i zna kako se osvajaju trofeji, ima da utegne ekipu pod konac.

Angažovao je i jednog od nosilaca igre našeg nacionalnog tima Nemanju Bjelicu, koga ste i vi često hvalili.

- Bjelica sada konačno igra kao senior! Nema bolje škole za prečišćavanje talenata od one kod naših trenera, dok igračima ne puste krv da vide koliko su zaista jaki. A Nemanja je to prošao kod Duška Ivanovića u Kaha laboralu.

Videćete, biće to prava priča... - poručuje Bogdan Tanjević selektor reprezentacije Turske.

O SUĐENJU: BIĆE OPET FRKATanjević se, pred EP u Sloveniji, osvrće i na onaj segment košarke koji je uvek sporan i pod lupom.
- Biće opet frke sa sudijama, videćete... Mi smo 2009. godine na šampionatu u Poljskoj izgubili u četvrtfinalu od Grčke posle produžetka zahvaljujući teškim greškama arbitara, koji su nam oteli finale, a mogli smo da budemo među četiri, možda i dva najbolja tima... Takve stvari se često dešavaju na velikim takmičenjima.

FANTASTIČNI NEDOVIĆKo je od srpskih reprezentativaca na vas ostavio najjači utisak?
- Ne smem previše da se otvaram, ali mali Nemanja Nedović je fantastičan evropski talenat! Ima neverovatne fizikalije, brzinu, konstantno igra u četvrtoj a lako ubacuje i u petu brzinu... Mali je stvarno fenomenalan, postao je jako ozbiljan igrač - hvali Tanjević našeg beka, koji je nedavno potpisao ugovor sa NBA ligašem Golden Stejt Voriorsima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije