DEVETI stranac u Crvenoj zvezdi je 26-godišnji američki bek Kevin Panter (193 cm), koji ove sezone nije uspeo da se izbori za status u timu Olimpijakosa. Odigrao je 11 evroligaških utakmica za crveno-bele iz Pireja, s prosečnim učinkom od 6,8 poena, 1,9 skokova i 0,8 asistencija za 18,2 minuta na terenu.


Međutim, očigledno je da trener Dragan Šakota, koji ga je usred sezone 2017/2018. doveo iz poljske ekipe Rosa Radom u atinski AEK, veruje u potencijal Kevina Ksavijera Pantera Juniora. Zajedno su te sezone osvojili trofej u Kupu Grčke i FIBA Ligi šampiona, u kojoj je beležio 15,3 poena i 2,2 uhvaćene lopte.


PROČITAJTE JOŠ: Zvezda se mučila sa desetkovanom Primorskom: Crveno-beli u finišu slomili Slovence


Prvorangirano FIBA klupsko takmičenje osvojio je i naredne sezone, takođe u saradnji sa srpskim trenerom. Panter je nosio dres bolonjskog Virtusa i sa Aleksandrom Đorđevićem podigao isti trofej 2019. godine. Odigrao je 20 utakmica u tom takmičenju i prosečno postizao 16 poena, uz 3,4 skoka i 1,7 asistencija.


Poslednje dve godine u koledž košarci proveo je na univerzitetu Tenesi, nije prošao na NBA draftu 2016. i odlučio je da počne profesionalnu karijeru u Evropi. Prvi klub bio je grčki Lavrio, potom se preselio u belgijski Antverpen, a Šakotinu pažnju privukao u poljskoj Rosi Radom.


PROČITAJTE JOŠ: Štimac je slobodan igrač


U Zvezdi će pojačati konkurenciju na poziciji beka šutera, koju pokrivaju Bili Beron, Čarls Dženkins, Branko Lazić i Ognjen Dobrić. Ako izuzmemo Dženkinsa, koji poseduje i srpsko državljanstvo, Zvezda trenutno ima osmoricu stranaca.


Posebno su nagomilani igrači na centarskim pozicijama, tako da bi narednih dana mogu da se očekuju i odlasci. Recimo, Derik Braun u poslednja tri meča nije bio u sastavu. Na gostovanju u Kopru, van tima ostali su i Džejms Gist i Mohamed Faje.


BROJKE:
POENI 6,8
SKOKOVI 1,9
ASISTENCIJE 0,8
MINUTI 18,2