FIBA je danas objavila sastave šešira iz kojih će biti izvlačene reprezentacije za četiri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Žreb će biti održan 27. novembra u švajcarskom Mijeu.


Srbija se nalazi u prvom šeširu sa reprezentacijama Grčke, Litvanije i Rusije, što znači da sa ovim ekipama ne možemo da budemo na istom turniru.


Srbija takođe neće igrati protiv Hrvatske, jer su oni takođe organizatori jednog kvalifikacionog turnira.


Kvalifikacioni turniri igraju se od 23. do 28, juna 2020. godine, iz svakog šešira biće žrebana po jedna ekipa. potom se prave dve grupe od po tri tima, a najbolje dve idu u polufinale.


Samo pobednici kvalifikacionih turnira izboriće učešće na OI u Tokiju.


Ženska seniorska reprezentacija Srbije biće u drugom šeširu u žrebu za kvalifikacione turnire za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020.


Srbija je, kao domaćin jednog od četiri kvalifikaciona turnira, u drugom šeširu zajedno sa reprezentacijama Francuske, Belgije i Kine, koje će takođe biti organizatori kvalifikacionih turnira koji su na programu od 6. do 9. februara 2020. godine.


U prvom šeširu su SAD, Australija, Španija i Kanada, u trećem Japan, Brazil, Nigerija i Velika Britanija, u četvrtom šeširu Koreja, Švedska, Portoriko i Mozambik.


Žreb će biti održan 27. novembra 2019. u švajcarskom Mijeu.


Po tri najbolje nacionalne selekcije sa turnira obezbediće plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020, osim u grupama u kojima budu SAD i Japan iz kojih u Tokio idu po dva tima, jer su se oni već plasirali na OI.