NAJBOLjI košarkaš Evrope u 2010. godini oprašta se od 2011. nevoljnim kratkim pozdravom. Pogled preko ramena ne navlači osmeh na lice Miloša Teodosića, jedinog srpskog čuvara odumiruće šarmerske jugoslovenske škole u savremenoj igri šablona i snage.


Plejmejker našeg nacionalnog tima i moskovskog CSKA, koji je već do svoje 24. usput pokupio dovoljno individualnih priznanja za dve velike karijere, deli turobnu sudbinu srpske košarke u odlazećoj godini.


- U sportskom smislu, iz 2011. nosim negativne utiske - kaže Teodosić za „Novosti“ u svom prvom javnom nastupu posle Evrobasketa u Litvaniji. - Nismo se plasirali na Olimpijske igre u Londonu, a s tim se nije lako pomiriti. To mi je životni san... Od dresa Olimpijakosa oprostio sam se bez titule, a nisam se tome nadao. Ali stiže 2012. u kojoj će, verujem, sve biti bolje. Srbija počinje novi ciklus, sa CSKA očekujem osvajanje titula.

KAPIRANjE SA KRSTIĆEM TANDEM naše reprezentacije i moskovskog CSKA okupirao je vodeća mesta u statističkim kategorijama Evrolige. Postoji li neka tajna formula koju znaju samo Miloš Teodosić i Nenad Krstić?
- Nema smišljene formule. Razumeli smo se na terenu od našeg prvog susreta u kvalifikacijama 2008, a onda smo brzo i van terena postali dobri drugari. Samo radimo svoj posao, podređeni smo timu i trudimo se da ga što bolje obavimo. Nekad uspemo, nekad ne.

Momak iz Valjeva jednostavno nije tip za duga bolovanja...


- Neuspeh u Litvaniji nisam doživeo kao krah, posle kojeg bi trebalo da se boluje. Istina je da nismo ostvarili rezultat koji smo očekivali, ali to ne znači da se treba predati, pokleknuti i odustati. Nastavili smo dalje. Da sam u tom trenutku mogao, sigurno bih učinio više. Žao mi je zbog lošeg rezultata, ali nemam razloga da se zbog bilo čega kajem.


Oluja sveopšteg razočaranja u sekundi je sravnila sa zemljom uspomene na nezaboravnu polufinalnu bravuru protiv Slovenije na Evrobasketu 2009. u Poljskoj, na trojku zabodenu u srce španske imperije u četvrtfinalu SP 2010. u Turskoj. Teo je samo jednim nesigurnim korakom prešao put od košarkaškog heroja nacije do glavnog krivca za sunovrat naše sportske miljenice.


- Nikada sebe nisam doživljavao kao heroja nacije, kao što ne doživljavam sebe kao isključivog krivca za loš rezultat tima. Nije bilo lako pregurati taj period, ni tokom ni posle Evropskog prvenstva. Nisam obraćao pažnju na kritike, ali sam svestan svoje krivice i prihvatam je u smislu da sam igrao slabije od onoga što sam od sebe očekivao. Ne znam šta je razlog, ali činjenica da sam mogao bolje da igram, a nisam, donosi krivicu.


Milošev temperament, satkan od lako zapaljivog materijala, posebno osetljiv na rezultatskoj temperaturi u minusu, dao je povoda za još jednu vrstu kritike. Brodolom na Baltiku često su pratili komentari da je selektor Dušan Ivković prepisao Teodosiću ovlašćenja koja prevazilaze ulogu prvog među jednakima. Mnogima je promaklo da je fitilj preterano žustrih reakcija uronjen u njegov karakter nulte tolerancije prema porazima.


- Uvek imam ogromnu želju da pobedim, a na kritike ne mogu da utičem. Svako ima pravo na svoje mišljenje.

DOČEK SA MAJOM U MOSKVI KO može bolje da organizuje doček Nove godine od najboljeg plejmejkera i najboljeg tehničara Evrope? Miloš Teodosić i Maja Ognjenović provešće najluđu noć na moskovskom terenu.
- U kućnoj atmosferi. Nije mu lako pao prelazak s atinskog leta na moskovsku zimu.
- Ja sam zimogrožljiv. Nedostaju mi sunce, lepo vreme i ljudi koje sam upoznao u Atini, ali ne dozvoljavam da klimatski uslovi utiču na mene.

Ćudljiva oštrica javnosti nije presekla sponu s nacionalnim timom, koji će narednog leta kroz kvalifikacije krčiti put ka Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013.

- Srbija uvek može da računa na mene.


Posle četiri godine u Olimpijakosu, navukao je uniformu čuvene moskovske „armije“ i preko noći je imenovan za generala pohoda na sedmu evropsku titulu.


- Nije mi bilo lako da odem iz Olimpijakosa bez trofeja Evrolige i šampiona Grčke, ali je splet okolnosti doveo do rastanka. Ne žalim, gledam na to kao na dobar potez u karijeri. Ne oseća se taj opterećujući pritisak osvajanja titule, ali su ciljevi jasno postavljeni. Želje nam se poklapaju - klub želi trofeje, a želim ih i ja.


Slučajno ili ne, zvezdaš sa članskom kartom ponovo nosi klupski dres crvene boje.


- Ne biram klub po boji, ali mi je drago što tako ispada.


Kada iscuri i 2012. godina, voleo bi da kaže...


- Moj tim je pobeđivao i ostvario svoje ciljeve.