Komentatori fudbalskih utakmica imaju rasne predrasude

Tanjug

sreda, 01. 07. 2020. u 11:34

Коментатори фудбалских утакмица имају расне предрасуде

Ilustracija foto: Deposito

Analizirano je više od 2.000 izjava TV komentatora na 80 utakmica engleske španske, italijanske i francuske lige

Studija danske istraživačke organizacije "Ran Ripit", koja je sporvedena u saradnji sa engleskim Udruženjem profesionalnih fudbalera (PFA), pokazujeda postoje očigledne predrasude u načinu na koji se fudbalski TV komentatori odnose prema igračima različitih boja kože.


Analizirano je više od 2.000 izjava TV komentatora na 80 utakmica engleske Premijer lige, španske La Lige, italijanske Serije A i francuske Lige 1.


Studijom su obuhvaćene i analizirane izjave komentatora koji govore na engleskom jeziku i koji rade za medije iz Velike Britanije, SAD i Kanade, a komentarisali su 643 igrača raznih tonova kože.


Prema „Gardijanu“, analizirani su Sky sports, BT sport, Fri sports, BEIN sports, TSN, NBCSN i ESPN.


Rezultati otkrivaju predrasude komentatora koji su igrače sa svetlijim tonovima kožepohvalili kao inteligentnije, kvalitetnije i boljih radnih navika od igrača s tamnijim tonovima kože, dok se tamnoputi igrači svode na svoje fizičke i atletske sposobnosti.


Studija je otkrila da su razlike u izjavama "najistaknutije kada komentatori raspravljaju o fizičkim karakteristikama ili atletskim sposobnostima - brzini i snazi".


Kada su komentarisali inteligenciju, 62,6 odsto pohvala bilo je usmereno na igrače sa svetlijom kožom, dok je 63,3 odsto kritika upućeno igračima sa tamnom.


Kada se govori o radnoj etici, 60,4 dosto pohvalnih komentarima bilo je upućeno na račun igrača sa svetlijom kožom, dok su komentatori kada se govorilo o moći 6,6 puta češće govorili o tamnoputim igračima.


- Da bismo rešili stvarni uticaj strukturalnog rasizma, moramo priznati i rešavati rasne predrasude. Ova studija pokazuje očitu pristranost u načinu na koji opisujemo atribute fudbalera na temelju njihove boje kože. Komentatori pomažu u oblikovanju percepcije svakog igrača, produbljujući sve rasne predrasude koje gledalac već ima. Važnoje da se razmotri koliko mogu biti dalekosežne te percepcije i na koji način utiču na fudbalere čak i kad završe igračku karijeru - rekao je izvršni direktor službe za jednakost PFA ejson Li.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije