Šampioni Evrope - zauvek: Zvezda obeležila 29 godina od Barija (FOTO)

Z.Ć.

petak, 29. 05. 2020. u 16:05

Шампиони Европе - заувек: Звезда обележила 29 година од Барија (ФОТО)

FOTO M. Vukadinović

Ljupko Petrović: Kada god se setim Barija ili kročim u naš muzej mene uhvati jeza

NISMO mi bili evropski šampioni, nego smo mi evropski šampioni - zauvek. Kao i ovaj navijački slogan "delija", tako i sećanja zvezdaša na Bari i njihov "sveti dan", 29. maj 1991. godine, nikada ne mogu da izblede. Prošlo je tačno 29 godina od kada se Crvena zvezda popela na tron Evrope, i na "Marakani" je taj jubilej obeležen onako kako mu i dolikuje.

Veliki broj proslavljenih Zvezdinih asova, predstavnika medija i gostiju juče je ispunio Medija centar na stadionu "Rajko Mitić", da se još jednom oda priznanje uspehu svih uspeha i podseti na to koliko je on jedinstven i bitan za naš najtrofejniji klub.

- Rezultat koji je generacija iz 1991. godine ostvarila je tako veliki da svim akterima, ali i sadašnjim generacijama, daje mogućnost da deo tog velikog uspeha prihvate kao izazov za ono što već sada rade i što će u budućnosti raditi. Zbog toga, ovaj datum i uspeh ostaće inspiracija svima onima koji pripadaju Crvenoj zvezdi. Akteri iz 1991. pobrali su tu slavu i svesni su tog rezultata koji su ostvarili, i na tome im čestitam - istakao je Svetozar Mijailović, predsednik crveno-belih.

Ljupko Petrović, predvodnik zlatne generacije i jedini srpski trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope, uzbuđeno, i sa jakim emocijama, vraćao je film na slavne dane.

- Mnogo puta sam u raznim intervjuima govorio o pričama iz Barija i sve je već poznato. Crvena zvezda je naš veliki klub, i kada god se setim Barija ili kročim u naš muzej mene uhvati jeza. Vraćam se u prošlost i osećam se veoma lepo. Sada ja cvetam od sreće, jer taj rezultat koji smo postigli slaviće se dugo godina, i daj bože da što pre dođe trenutak da Zvezda to ponovi - rekao je Petrović.

Stevan Dika Stojanović, sa kapitenskom trakom, predvodio je asove poput Deje, Pančeva, Prosinečkog, Mihajlovića u pohodu na krov Evrope. Kada su u finalu sa Olimpikom odlučivali penali, odbranio je šut Amorosa i otvorio vrata velikog slavlja.

- Iskreno smatram da su se za ovih 29 godina ispričale sve priče oko Barija, ništa se nije promenilo. Samo smo mi, akteri tog finala, iz godine u godinu sve stariji i svesniji toga koliko je to zapravo veliki uspeh za klub - kratko je zaključio Stojanović.

Treća Zvezdina zvezda i prvi čovek sportskog sektora Crvene zvezde iz 1991. godine Dragan Džajić rado je evocirao uspomene na najveći uspeh srpskog fudbala.

- Ovo je veliki uspeh za klub sa Balkana i zvedaši su ponosni na to. Generacije koje dolaze nastojaće da ponove takav podvig, a ono što je svima jasno jeste da će teško koja ekipa doći do tog trofeja. Svi oni koji rade u klubu, i koji će raditi, imaju veliki motiv ispred sebe. Moram da izrazim i veliku zahvalnost svim ljudima, od igrača i trenera, jer njima pripada velika slava - naglasio je Džajić.


TORTA ZA DžAJU

ZA vreme koktela, u Zvezdi su upriličili i lepo iznenađenje za legendarnog Dragana Džajića. Pošto je njemu danas 74. rođendan, kao znak pažnje dobio je tortu i šampanjac. Tortom su se osladili i počastili svi prisutni, a Džaja je prve čestike dobio od svojih prijatelja i bivših asova Pižona Petrovića, Duleta Savića, Staneta Karasija, Kuleta Aćimovića, Miloša Šestića...


Komentari (1)

Zaslužni

29.05.2020. 17:18

Nije mi jasno zašto se najviše slikaju oni koji su najmanje zaslužni za titulu Evropskog i Svetskog prvaka 1991.