Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) očekuje da će do kraja ovog meseca dobiti dokaze iz moskovske laboratorije, koji bi mogli da razotkriju mogući doping fudbalera u Rusiji.

FIFA je saopštila da se nalazi među sportskim organizacijama koje su prošle nedelje tokom video konferencije sa Svetskom anti doping agencijom (WADA) dobile nove informacije o novim dokazima vezano za doping ruskih sportista.

WADA deli podatke uzoraka testiranih do 2015. godine i kontaminiranih do 2019. godine, koje je dobila iz laboratorije u Moskvi. Pod sumnjom je 298 sportista, a istrage su predate u 27 međunarodnih federacija i jednom organizatoru takmičenja.

- FIFA je 30. aprila učestvovala u razgovorima sa WADA i obaveštena je da će do kraja maja dobiti sve informacije - navodi se u saopštenju svetske kuće fudbala.

Nije poznato koliko je fudbalskih slučajeva od 298 osumnjičenih.

FIFA i WADA su uoči Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, saopštile da nijedan igrač domaće ekipe nije umešan u doping skandal.

- FIFA blisko sarađuje sa WADA kako bi se istrage što pre završile - navela je svetska kuća fudbala.

Istražitelji WADA su prošle godine dobili dokaze iz moskovske laboratorije i pokušavaju da reše slučaj rasprostranjenog dopinga ruskih sportista. Otkrili su da je podacima manipulisano, što bi pokrenulo novi talas disciplinskih postupaka u raznim sportovima.

Ruske vlasti su u više navrata negirale umešanost i okrivile su uzbunjivača, bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova da je vodio doping program.