FIFA očekuje dokaze iz moskovske laboratorije koji bi mogli da razotkriju mogući doping fudbalera u Rusiji

Beta

05. 05. 2020. u 16:52

ФИФА очекује доказе из московске лабораторије који би могли да разоткрију могући допинг фудбалера у Русији
Istražitelji WADA su prošle godine dobili dokaze iz moskovske laboratorije i pokušavaju da reše slučaj rasprostranjenog dopinga ruskih sportista
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) očekuje da će do kraja ovog meseca dobiti dokaze iz moskovske laboratorije, koji bi mogli da razotkriju mogući doping fudbalera u Rusiji.

FIFA je saopštila da se nalazi među sportskim organizacijama koje su prošle nedelje tokom video konferencije sa Svetskom anti doping agencijom (WADA) dobile nove informacije o novim dokazima vezano za doping ruskih sportista.

WADA deli podatke uzoraka testiranih do 2015. godine i kontaminiranih do 2019. godine, koje je dobila iz laboratorije u Moskvi. Pod sumnjom je 298 sportista, a istrage su predate u 27 međunarodnih federacija i jednom organizatoru takmičenja.

- FIFA je 30. aprila učestvovala u razgovorima sa WADA i obaveštena je da će do kraja maja dobiti sve informacije - navodi se u saopštenju svetske kuće fudbala.

Nije poznato koliko je fudbalskih slučajeva od 298 osumnjičenih.

FIFA i WADA su uoči Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, saopštile da nijedan igrač domaće ekipe nije umešan u doping skandal.

- FIFA blisko sarađuje sa WADA kako bi se istrage što pre završile - navela je svetska kuća fudbala.

Istražitelji WADA su prošle godine dobili dokaze iz moskovske laboratorije i pokušavaju da reše slučaj rasprostranjenog dopinga ruskih sportista. Otkrili su da je podacima manipulisano, što bi pokrenulo novi talas disciplinskih postupaka u raznim sportovima.

Ruske vlasti su u više navrata negirale umešanost i okrivile su uzbunjivača, bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova da je vodio doping program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije