Izvršni odbor Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) usvojio je danas tri verzije izmena kalendara takmičenja u Prvoj i Drugoj HNL i Kupu Hrvatske, a zbog aktuelne situacije sa pandemijom COVID-19.

- Prema preporuci krovne evropske fudbalske organizacije, UEFA, rukovodstvo HNS-a razmotrilo je sve opcije u kalendaru kako bi se omogućio uspešan završetak takmičarske godine. S obzirom na to da je dalji tok epidemije korona virusa nepredvidiv, Izvršni odbor HNS-a usvojio je tri verzije izmene kalendara takmičenja - navodi se u saopštenju HNS-a, prenosi agencija Hina.

Prema najboljoj opciji po pitanju epidemiološke situacije u Hrvatskoj, takmičenje u Prvoj HNL bilo bi nastavljeno 16. maja, a završeno 19. jula. Finale Kupa bilo bi odigrano 25. jula, a utakmice kvalifikacija za Prvu HNL predvidjene su za 26. i 29.
jula. Za aktivaciju tog scenarija konačni rok za objavu je 20. april.

U drugoj opciji, takmičenje u Prvoj HNL bilo bi nastavljeno 30. maja, a završeno 26. jula. Finale Kupa bi u tom slučaju bilo odigrano 1. avgusta, a utakmice kvalifikacija za Prvu HNL predviđene su za 2. i 5. avgust. Rok za aktivaciju ove
opcije je 4. maj.

Prema trećoj verziji, na čiju se objavu može čekati do 18. maja, Prva HNL bi bila nastavljena 13. juna, a poslednje kolo bilo bi odigrano 2. avgusta. Prethodilo bi mu finale Kupa 29. jula, dok bi utakmice kvalifikacija za Prvu HNL bile odigrane 8. i
12. avgusta.

- Zavisno od epidemiološke situacije u Hrvatskoj i odluka nadležnih tela, Izvršni odbor će posebnom odlukom utvrditi koja će se verzija primeniti - navodi se u saopštenju.