NATO je već dve nedelje sejao bombe, ali ni agresija, ni redovni znaci za vazdušnu opasnost, nisu mogli 7. aprila 1999. godine da zaustave fudbalere Partizana i AEK da odigraju prijateljski meč pred prilično popunjenim tribinama u Humskoj. Rezultat je ostao za istoriju, kao i činjenica da su grčki prijatelji sa crno-belima poslali poruku svetu da prestane sa atacima na neuporedivo slabijeg.

- Sećam se veoma dobro tih dešavanja iz proleća 1999. Nekoliko dana pre početka bombardovanja smo igrali večiti derbi na stadionu Crvene zvezde, koji je završen 2:2 i sećam se da smo Mateja Kežman i ja bili strelci za naš tim. Već tada se osećala neka ozbiljna psihoza, teški dani i problemi koji su dolazili su mogli da se "napipaju" - priseća se Saša Ilić, legenda Partizana, najmučnijeg perioda na ovim prostorima u istoriji.

Srpski sport je i tada ugašen na "dugme" kao sada, zbog pandemije virusa korona, a jedan od direktnih učesnika tadašnje fudbalske lige SRJ i sadašnji svedok svega što nas okružuje, smatra da je pre 20 i nešto godina sve bilo za nijansu lakše.

- Moj je utisak da smo se nekako tada lakše snalazili posle tog početnog šoka. Sećam se da su u određenom broju situacija bili poznati naredni potezi NATO avijacije, pa je s vremena na vreme psihoza i bivala slabija.

Tada je zaustavljena lopta, ali ne i treninzi.

- Znam da smo i kada je prvenstvo obustavljeno trenirali na svakih nekoliko dana, što je na neki način i prijalo, posebno zbog te kompletno napete situacije. Igrali smo i u aprilu tu prijateljsku utakmicu sa AEK, gde smo pokazali da problemi možda mogu da nas malo prikoče, ne i da nas slome.
I dalje je nejasno kada će se i da li prvenstvena trka nastaviti, samim tim i da li će postojati potreba da se šampionat reši administrativnim putem.

- Tada smo proglašeni šampionima nekih deset kola pre kraja, mislim da smo imali dva boda više od Obilića. Ne sećam se tačno u koje je vreme doneta odluka, a u ovom aktuelnom trenutku, s obzirom na to da je korona globalni problem, očekuje da rešenje u Srbiji prate ona koja budu doneta širom Evrope.

Veruje doskorašnji kapiten Partizana da će agonija koja je paralisala dobar deo planete relativno brzo prestati.

- Bojim se da su Italijani i Španci kasno shvatili o koliko se velikom problemu radi, pa se zato virus tako i proširio u tim zemljama. Verujem da ćemo mi u najrazumnijem mogućem roku uspeti da se vratimo normalnom životu - optimista je Ilić.

Na pomenutoj utakmici sa AEK, pored Ilića, crno-beli dres nosili su: Rašović, Stanojević, Ivić, Tomić, Bjeković, Kežman, Duljaj, Iliev...
VIŠE VREMENA ZA DECU
NE krije Ilić da maksimalno poštuje sve preporučene mere vezane za borbu protiv pandemije virusa korona.

- Vrlo retko izlazim, samo kada je neka neophodna nabavka u pitanju. Po ceo dan sam sa porodicom, igram se sa decom, sada imam mnogo više vremena za njih. Nedostaje, naravno, fudbal, u svakom pogledu, jer sam čitavog života vezan za fudbal, ali polako. Biće vremena za sve kada se reši ovaj problem.