Svih 20 fudbalskih klubova italijanske Serije A priznali su danas da "imaju ozbiljnih problema sa rasizmom navijača".

Na utakmicama italijanske lige u poslednjih nekoliko meseci bilo je brojnih incidenata navijača koji su vređali tamnopute igrače na rasnoj osnovi, ali i uzvikivali druge diskriminatorske parole.

"To je problem oko kojeg se prethodnih godina nismo dovoljno trudili. Vesti o rasističkim uvredama igrača u italijanskom fudbalu pregledane su, o njima se diskutovalo širom sveta ove sezone i to nas sramoti", navodi se u zajedničkom saopštenju klubova Serije A.

Uvrede na rasnoj osnovi nedavno su doživeli Romelu Lukaku, Frank Kesi, Dalber Enrike, Miralem Pjanić, Ronaldo Vijeira, Kalidu Kulibali i Matio Baloteli. Svi igrači osim Pjanića, koji je Bosanac, su tamnoputi.

"Nijedna osoba ne bi trebalo da trpi uvrede na rasnoj osnovi, u fudbalu ili van njega i mi ne možemo više da ćutimo na tu temu ili da čekamo da sve nestane magijom", piše u saopštenju.

Ističe su da su klubovi u poslednjih nekoliko nedelja u "pozitivnim razgovorima" sa Fudbalskim savezom Italije i međunarodnim ekspertima o tome na koji način se boriti i kako iskoreniti taj problem iz fudbala.

Direktor Serije A Luiđi De Siervo rekao je da je liga spremna da predvodi tu kampanju.