ROKADA na klupi Totenhema glavna je tema svih fudbalskih priča po svetu poslednjih dana. Između ostalog i zbog toga što je "pevce" preuzeo Žoze Murinjo, trener koji je na pojačanja potrošio najvipše novca u istoriji fudbala - 1,56 milijardi evra. Samo 12 sati je trebalo da Maurisija Poketina zameni "rasipnik", a ono što interesuje sve ljubitelje najpopularnije sporedne stvari na svetu jeste kako će se Portugalac snaći na klupi sastava iz severnog Londona, odnosno da li je baš on taj koji će im pomoći da naprave iskorak i počnu da osvajaju trofeje.

Situacija u kojoj se trenutno Murinjo nalazi, potpuno je drugačija od onih koje je imao na klupama Čelsija, Intera, Real Madrida i Mančester junajteda, gde su bogati vlasnici njegove želje ispunjavali gotovo bez pogovora. Ovde teško da ćemo imati takav slučaj, jer Danijel Levi, prvi čovek Totenhema, nije neko ko će razbiti "kasicu" i puniti naslovnice tokom prelaznog roka, što je na svojoj koži osetio i Poketino.

Najskuplje je Murinjo plaćao igrače u Mančester junajtedu, gde je za usluge Pola Pogbe, Romelua Lukakua i Freda platio oko 250 miliona evra, ali mu oni nisu doneli ništa sem trofeja Lige Evrope i jednog kupa.

Odmah po imenovanju Portugalca, pojavila su i potencijalna pojačanja Totenhema. Prvo je, ako je iko očekivao suprotno, Nemanja Matić, kojeg je doveo u Čelsi i Junajted i sa kojim ima odličnu saradnju, a pominje se i Bruno Fernandeš, vezista Sportinga koji je letos bio na pragu "crvenih đavola".

Shvatio je odavno Žoze da moderni fudbal ne trpi škrtarenje, odnosno da bez para nema ni muzike. Rasipništvo ne mora po pravilu da bude garant uspeha (pogledajte samo PSŽ), ali ako u Totenhemu žele da svoje ime ugraviraju na neke od bitnijih trofeja iz sveta fudbala, moraće da troše mnogo više.

Skupa pojačanja su gotovo uvek bila deo "Murinjo paketa", a ako je po navici škrti Amerikanac Levi mislio da je Poketino zahtevan, očekuje ga neprijatno iznenađenje već u januaru kada bude video listu želja svog novog trenera.

MURINjOVA NAJSKUPLjA POJAČANjA

1. Pol Pogba - 105

2. Romelu Lukaku 84,7

3. Fred 59

4. Nemanja Matić 44,7

5. Andrej Ševčenko 43,9

6. Henrik Miktarijan 42

7. Didije Drogba - 38,5

8. Mikael Esijen - 38

* cene u milionima evra


TRENERI KOJI SU NAJVIŠE TROŠILI

1. Žoze Murinjo - 1,56

2. Karlo Ančeloti - 1,23

3. Pep Gvardiola - 1,15

4. Manuel Pelegrini - 1,05

5. Maks Alegri - 1,03

* milijarde evra