Više cirkus nego žreb: Igra sa kuglicama izgubila draž

B. ANTIĆ

21. 11. 2019. u 08:13

Више циркус него жреб: Игра са куглицама изгубила драж

Ilustracija foto: EPA/Aidan Crawley

U petak u Nionu izvlačenje parova za plej-of, a 30. novemvra biće poznate grupe za EP. Mnoge pozicije dirigovane
UEFA je najpre potpuno razvodnila kvalitet EP, koje je proširila sa 16 na 24 učesnika 2016. godine, a sada je iskomplikovala sistem kvalifikacija i skoro uništila draž izvlačenja kuglica za naredni EVRO 2020. Sutra u Nionu će prvo da bude obavljen žreb za plej-of Lige nacija, u kome je i Srbija, dok će 30. novembra u Bukureštu da budu poznate grupe na završnom turniru, s tim što su mnoge pozicije dirigovane.

Poznato je da će "orlovi" 26. marta u polufinalu C ranga gostovati Norveškoj (jedan meč). Ako prođemo, protivnik u finalnoj borbi 31. marta za odlazak na EP biće pobednik duela u Glazgovu između Škotske i jedne od četiri selekcije (Bugarska, Izrael, Rumunija ili Mađarska), što će se saznati na sutrašnjem žrebu. Domaćin finala će takođe biti odlučen izvlačenjem iz ćupa.

Ako Srbija prebrodi ta dva iskušenja, naći će se na EP prvi put posle 2000. I već se zna da bi bila u grupi D sa Engleskom, a da bi iz drugog šešira mogla da dobije jednu od ove četiri ekipe: Francusku, Hrvatsku, Poljsku ili Švajcarsku. Što se tiče trećeg ćupa, tu je pet potencijalnih protivnika: Portugalija, Turska, Austrija, Švedska i Češka. Tako bi, recimo, naša grupa mogla da ima sledeći sastav: Engleska, Hrvatska, Portugalija, Srbija. Eventualni susret u grupnoj fazi sa ekipom lažne države Kosovo, koja je u plej-ofu D Lige nacija, nije moguć.

Budući da se šampionat održava u 12 zemalja, UEFA je odredila da svaki tim koji izvadi vizu bude u grupi koja se igra u toj zemlji. Iz tih razloga, grupa B je maltene skoro poznata, jer će se u Sankt Peterburgu i Kopenhagenu sastati Rusija, Danska i Belgija (kao nosilac), pa je ostalo samo da se žrebom 30. novembra odredi da li će četvrti član biti Vels ili Finska.

- Ovo nije žreb, već sramota - ogorčen je reprezentativac Belgije Kevin de Brujne zbog novog načina izvlačenja grupa. - Fudbal se pretvorio u biznis i za mene je ovo lažno prvenstvo.

Pre 30. novembra se zna i da je u grupi A Italija, u grupi C su Holandija i Ukrajina, u grupi E Španija, a u grupi F Nemačka. Broj kombinacija je sužen i jer se već zna u koje će grupe pobednici četiri plej-ofa.

Zato će, kao nikad ranije, ljubiteljima fudbala biti uskraćena snažna doza uzbuđenja kakvu žrebovi donose, a nametnute raznorazne komplikacije kod praćenja. Kada se svemu doda i da će na EP prvi put biti korišćen VAR, jasno je da je stigao neki novi fudbal.

PLEJ-OF

LIGA A
POLUFINALE (26. mart)
Island - Bug./Iz./Rum./Mađ.
Bug./Iz./Rum./Mađ. - Bug./Iz./Rum./Mađ.

FINALE (31. mart)

LIGA B
POLUFINALE (26. mart)
BiH - S. Irska
Slovačka - R. Irska

FINALE (31. mart)

LIGA C
POLUFINALE (26. mart)
Norveška - SRBIJA
Škotska - Bug./Iz./Rum./Mađ.

FINALE (31. mart)

LIGA D
POLUFINALE (26. mart)
Gruzija - Belorusija
S. Makedonija - Kosovo*

FINALE (31. mart)
* Pobednici finala A, B, C, D idu na EP.

ŠEŠIR 1
Belgija, Italija, Engleska, Nemačka, Španija, Ukrajina.

ŠEŠIR 2
Francuska, Poljska, Švajcarska, Hrvatska, Holandija, Rusija.

ŠEŠIR 3
Portugalija, Turska, Danska, Austrija, Švedska, Češka.

ŠEŠIR 4
Vels, Finska, pobednik A, pobednik B, pobednik C, pobednik D

FINALE NA "VEMBLIJU"
EVRO 2020. će se prvi put održati u 12 različitih zemalja, od 12. juna do 12. jula 2020. Najbitniji dueli, oba polufinalna meča i finale, biće odigrana na "Vembliju".

Na turniru nastupaju 24 reprezentacije podeljene u šest grupa sa po četiri učesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Сајко

21.11.2019. 08:49

Који сад "нови фудбал" кад Србија није сустигла ни онај "новији фудбал"?