PORTUGALIJA je pobedom u Luksemburgu overila ono što je i pre početka meča na "Žoziju Bartelu" bilo prilično izvesno i na taj način je postala 17. selekcija koja je obezbedila učešće na prvenstvu Evrope koje se održava naredne godine. Jednačini koja promoviše učesnike kontinentalne fudbalske smotre su ostale još tri "nepoznate" čije rešenje se krije u preostalim utakmicama grupa D i E.

Najkomplikovanija je situacija u grupi D gde nijedna od tri prvoplasirane selekcije još nije obezbedila plasman na završni turnir. Najbliži tome su Švajcarci koje pobeda na gostovanju Gibraltaru definitivno vodi na EP, bez obzira na ishod meča R. Irska - Danska. Upravo ta utakmica u Dablinu nosi najveću težinu, s obzirom na to da i jedni i drugi mogu na EVRO. Irci će se tamo naći u slučaju pobede zbog boljeg međusobnog skora. Svaki drugi rezultat bi obezbedio plasman Švajcarcima i Dancima.

Za poslednje preostalo mesto koje donose kvalifikacije boriće se tri reprezentacije iz grupe E. Hrvatska se rešila briga pobedom nad Slovačkom u Rijeci, a za drugo mesto konkurišu Mađarska, Vels i Slovačka. Vels i Mađarska igraju međusobno u Kardifu, pobednik sigurno ide na EVRO dok nerešeni ishod otvara prostor Slovacima da pobedom stignu do promocije.

Preostala četiri mesta na šampionatu popuniće pobednici baraža Lige nacija, koji je na programu krajem marta. Srbiju 26. marta očekuje utakmica sa Norveškom u Oslu, a u slučaju prolaza i meč za plasman na EP 31. marta.