Ako postoji neka reprezentacija koja je noćna mora za Srbiju, onda je to Ukrajina. U nedelju (15.00), na stadionu „Rajko Mitić“, izabranici Ljubiše Tumbakovića ugostiće selekciju, od koje smo izgubili svih šest međusobnih duela, uz gol razliku 1:14. To je poslednja utakmica „orlova“ u Grupi B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, a u istom terminu Luksemburg dočekuje Portugalce.

Dobro naši fudbaleri pamte 7. jun, kada su nam puleni Andreja Ševčenka do vrha napunili mrežu (5:0) u Ljvovu i trasirali put na završni turnir. Po dvaput su metu pogodili Cigankov i Konopljanka, jednom Jaremčuk, a bilo je šansi da nas još više ponize. Posle tog debakla, bilo je jasno da se Mladen Krstajić neće dugo zadržati na klupi.

Doduše, sam poraz nije bio nikakvo čudo, jer smo i pre toga gubili svaki put od Ukrajine. Najpre su nas dobili 2002, kada smo se zvali Jugoslavija (2:0), a bio je u pitanju prijateljski meč u Moskvi. Jedini put smo ovom protivniku zatresli mrežu kao SCG u Kijevu 2005. u takođe revijalnom duelu, i to Kežman u 90. minutu, čime je samo ublažio minus (1:2).

I konačno sa trećim imenom, kao Srbija, nastavili smo da nižemo neuspehe. U martu 2008, ponovo u Kijevu, bilo je 2:0 za Ukrajinu, zatim u februaru 2009. na Kipru 1:0, i pre „petarde“ 2019, što je bio jedini takmičarski meč, pali smo i 2016. u Harkovu (2:0).

PADALI SAVIĆEVIĆ, ĐUKIĆ, PETKOVIĆ...

Čak šestorica naših selektora nisu mogla da nađu lek za Ukrajince: Dejan Savićević, Ilija Petković, Miroslav Đukić, Radomir Antić, Slavoljub Muslin i Mladen Krstajić. Ljubiša Tumbaković je sedmi koji će probati da sruši tradiciju.


VAŽNI IZOSTANCI PO SELEKCIJAMA

Zbog povreda, suspenzija ili odlukom selektora, mnoge od reprezentacija će nastupiti bez važnih fudbalera u poslednjem terminu kvalifikacija. Među njima su Pogba (Francuska), Čerišev (Rusija), Mitroglu (Grčka), Kjelini (Italija)...


ENGLESKA: Voker, Ali, Šo, Lingard, Loftus-Čik.

ČEŠKA: Gebre Selasije.

BUGARSKA: Bodurov, Milanov.

UKRAJINA: Konopljanka, Zinčenko, Kravec.

SRBIJA: Jović, Matić, Kostić.

PORTUGAL: Feliks, Renato, Kanselo, Karvaljo, Rafa Silva, Guedeš.

HOLANDIJA: Malen.

NEMAČKA: Zile, Rudiger, Draksler, Rojs, Kerer, Sane.

ESTONIJA: Klavan, Jager.

R. IRSKA: Koleman (kapiten), Long.

DANSKA: J. Poulsen, Sisto.

ŠVAJCARSKA: Šaćiri.

HRVATSKA: Vida, Lovren, Kramarić, Rakitić.

MAĐARSKA: Kadar.

SLOVAČKA: Škrtel.

ŠPANIJA: Alba, Isko, Rodrigo, Serhio Roberto, Asensio.

ŠVEDSKA: Durmaz, Klaeson.

RUMUNIJA: Maksim, Andone, Kirikeš, Čipčiu.

NORVEŠKA: kapiten Johanson, Odegard, Nordvelt.

S. MAKEDONIJA: Tričkovski.

SLOVENIJA: Zahovič.

FRANCUSKA: golman Loris, Pogba, Ernandez, Umtiti.

ISLAND: kapiten Gunarson, Gudmundson, Sevarson.

ALBANIJA: Lila, Mavraj, Čikaleši.

BELGIJA: Vertongen, Kompani, Munije.

RUSIJA: Čerišev, Smolov.

ITALIJA: Kjelini, Verati.

JERMENIJA: kapiten Mhtarjan.

BiH: golman Begović.

GRČKA: Mitroglu, Papastopulos, Torosidis.