KRISTIJANO Ronaldo je protiv Litvanije (6:0) došao do 96, 97. i 98. gola za reprezentaciju, postigao je 55. het trik u karijeri, ali su rekordi ostali u drugom planu. Ono što je najbitnije za Portugaliju, ali i za Srbiju, je činjenica da je branilac kontinentalne krune stigao na korak do plasmana na EP 2020. iz Grupe B, od čega ga deli trijumf u nedelju (15.00) u Luksemburgu. Aka ga ostvari, to automatski znači da "orlovi" lete u martovski baraž Lige nacija.

- Važna pobeda. Primakli smo se šampionatu. Napred Portugalija - napisao je na Instagramu trostruki strelac Ronaldo, za koga je trener Juventusa Mauricio Sari rekao da je povređen.

Jedan od portugalskih medija se našalio naslovom "Het-trik terapija", dok su drugi istakli slavlje i sjajnu partiju tima: "Pobeda do EP", "Festival golova i lepog fudbala"... Sasvim logično, jer bila je to utakmica u kojoj su Ronaldo i društvo uputili čak 35 udaraca u gol rivala i pokazali da su u odličnoj formi.

- Zadovoljan sam, ali u nedelju nas očekuje sasvim drugačija utakmica i drugi profil protivnika - kaže selektor Fernando Santoš. - Spremni smo da stavimo tačku na kvalifikacije, iako između dva meča imamo samo 72 sata za odmor. Što se tiče Ronalda, on je odlično raspoložen, nisam ni imao dilemu da li će biti na najvišem nivou.

ALI DAI BEŽI 11 GOLOVA
IRANAC Ali Dai (završio karijeru 2007.) je do pre nekoliko godina izgledao nedostižno sa rekordom od 109 golova za nacionalni tim, ali mu se drugoplasirani Ronaldo sada primakao na 11 koraka, sa ukupno 98 pogodaka.

Portugalac, koji će u februaru proslaviti 35. rođendan, mogao bi već sutra do "stotke", a u narednih godinu, dve i do apsolutnog rekorda.