Češka policija hapsila zbog otimanja zastave tzv Kosova i napada na navijače (VIDEO)

Beta

15. 11. 2019. u 10:53

Чешка полиција хапсила због отимања заставе тзв Косова и напада на навијаче (ВИДЕО)

Utakmica Češka vs tzv. Kosovo foto: EPA

Povedena je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo izgredništva i povrede zdravlja u pokušaju prema kosovskim navijačima

Češka policija je zbog napada na kosovske navijače u četvrtak u Plznju, pred utakmicu fudbalskih reprezentacija Kosova i Češke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, privela šestoro, a uhapsila četvoricu čeških navijača. Oni se terete da su se upustili u svađe sa gostujućim navijačima i da su jednog kosovskog Albanca napali i opljačkali, saopštila je češka policija.


Pred utakmicu uhapšena su četvorica čeških mladića zbog napada na jednog navijača reprezentacije Kosova, na koga su fizički nasrnuli i prema tvrdnjama svedoka za portal Krimi-plzen.cz oteli mu kosovsku zastavu.


"Uhapšena su četvorica navijača, stara 20, 21, 35 i 20 godina. Povedena je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo izgredništva i povrede zdravlja u pokušaju. Završili su u pritvoru", kazala je portparol policije Dagmar Brožova.


Tri sata pred početak utakmice, blizu hotela ispred koga su se okupili kosovski navijači, izbila je svađa između čeških navijača iz Brna i kosovskih koja je pretila da se izrodi u opštu tuču tako da je policija intervenisala. Specijalci i policajci sa psima su razdvojili sukobljene grupe, kosovske navijače sproveli da hotela, pa zatim sa ostalima odvela do stadiona.


"Policija je privela nekoliko čeških navijača. Reč je o pet muškaraca i jednoj ženi koji su verbalno napali navijače Kosova. Do fizičkog napada nije došlo. Policija ih je privela i nakon saslušanja pustila", kazala je češkoj agenciji ČTK portparol policija Dagmar Brožova.


Ovaj susret ocenjen je kao utakmica visokog rizika i policija je preduzela vanredne mere bezbednosti zbog toga što se češki huligani i tvrdo navijačko jezgro često solidarišu sa srpskim navijačima i donose pored čeških i srpske zastave kao i transparente "Kosovo je Srbija", a u Plzn su na utakmicu reprezentacije stigle brojne grupe huligana maskiranih lica, sa kapuljačama, iz Praga i Brna.


Policija je pozvala i konjičku jedinicu iz Praga. Kretanje navijačkih grupa pratio je policijski helikopter, a gradske vlasti Plzna stavile su na raspolaganje policiji svoje dronove.


Kosovo koje je dugo bilo na marginama pažnje češke javnosti u žižu se vratilo kada je predsednik Češke Miloš Zeman saopštio tokom posete Beogradu u septembru da će predložiti da Češka povuče priznanje Kosova zato što je to zemlja koju vode ratni zločinci. Vlada je 2008. godine Kosovo priznala iako je donji dom parlamenta usvojio rezolucija sa zahtevom vladu da to ne čini.


U strahu od izgreda na stadionu i pred utakmicu Fudbalski savez je odlučio da ne dopusti uobičajenu prodaju ulaznica na internetu. Ograničili su rezervacije samo uz broj svoje lične karte ulaznice a mogu da ih podignu na stadionu na dan utakmice.


Na jednu ličnu kartu, ali uz dostavljanje brojeva ličnih karata za koga su, mogle su da se rezervišu maksimalno četiri ulaznice, a na stadion su uz kosovske navijače mogli da uđu samo državljani Češke jer ulaznice nije mogao da kupi nijedan stranac, čak i kad ima odobren boravak u Češkoj.


Za kosovske navijače je izdvojeno 927 ulaznica i na stadion su mogli da uđu samo sa ulaznicama koje su nabavili preko svog nacionalnog fudbalskog saveza, jer su sa ulaznicam nabavljenim u Češkoj mogli da uđu samo češki državljani, pošto su redarske službe kontrolisale pri ulasku na stadion lične karte i prema pisanju prištinskih medija neki kosovski navijači tako uprkos ulaznici nisu mogli da uđu na stadion.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

deda

15.11.2019. 12:52

Cesi su oduvek bili babe i rade kako im drugi naredjuje.Ceski narod je sasvim drugaciji i shvata tu nepravdu prema Srbiji ali nemogu nista da urade jos budu kaznjeni.

Policija je pozvala i konjičku jedinicu iz Praga

15.11.2019. 17:55

Ma jok, trebali ste i Nato trupe da angažujete protiv svojih građana.

Vatro Marx

15.11.2019. 21:45

Cesi vi niste Srbi. Vece ste Sbende nad Srbimadivim vam se, to samo vi mozete da tako nesto da izvrdete.