SIJA TROFEJ IZ 1991. GODINE: Trkulja o peharu koji je stigao na “Marakanu”

Z. Ćorović

18. 10. 2019. u 20:45

СИЈА ТРОФЕЈ ИЗ 1991. ГОДИНЕ: Тркуља о пехару који је стигао на “Маракану”

Džajić sa trofejom Foto: P. Milosavljević

Odobrenje smo dobili od bivšeg funkcionera FIFA Zvonimira Bobana još u januaru 2018. Tada je to bilo u njegovoj nadležnosti - priča Trkulja za "Novosti"

NIJE toliko popularan i cenjen kao njegov "ušati rođeni brat", ali je vredniji po značaju. Na stadion "Rajko Mitić" danas je stigao pehar koji pripada klupskom prvaku sveta, replika onog kog je čuvena generacija fudbalera Crvene zvezde podigla u Tokiju decembra 1991. Još jedna atrakcija za navijače crveno-belih koji su iskoristili priliku da vide ovaj vredan trofej i slikaju sa njim pred prvenstvenu utakmicu sa Radom.


- Sve do oktobra 2017. trajala je zabrana FIFA da se ovaj pehar koristi u promotivne svrhe, jer do tada pobednici Interkontinentalnog kupa od 1960. do 2004. nisu bili priznati kao klupski prvaci sveta - kaže za "Novosti" Peđa Trkulja, kustos muzeja FK Crvena zvezda. - Osvajači su imali pravo samo da istaknu sponzorski pehar. Međutim, 27. oktobra 2017. svetska kuća fudbala je svim pobednicima Interkontinentalnog kupa priznala tu titulu kao zvaničnu titulu prvaka sveta.


Odmah zatim je i Crvena zvezda zatražila dozvolu FIFA da repliku trofeja ponosno istakne u svom muzeju.


- Odobrenje smo dobili od bivšeg funkcionera FIFA Zvonimira Bobana još u januaru 2018. Tada je to bilo u njegovoj nadležnosti. Pošto FIFA ima licencu, ispoštovana je sva procedura i pehar će biti istaknut na najvišem mestu u našem muzeju. Urađena je replika u odnosu 1:1, pehar je težak 10 kilograma. Lopta na vrhu je od gipsa, odlivena je u vosku i pozlaćena. Postolje je napravljeno od oniksa, kamena sličnom mermeru - do detalja prenosi Trkulja.


Čuveni "ušati" pehar osvojen u Bariju 1991, konačno je dobio dostojno društvo. Verovatno zbog duge ilegale, trofej namenjen klupskom prvaku sveta nema nadimak. Osvojila ga je čuvena ekipa crveno-belih koja je u Tokiju, decembra 1991. savladala čileanski Kolo Kolo sa 3:0. Trener je bio Vladica Popović, a sastav su činili: Milojević, Radinović, Najdoski, Stošić, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Ratković, Pančev, Mihajlović, Savićević.


Golove su postigli Jugović u 19. i 59, i Pančev u 72. minutu. Uz osvajanje evropske titule prvaka u Bariju, to je bio najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog klupskog fudbala.


Foto: P. Milosavljević
JUGOVIĆ PODELIO NAGRADU

TRKULjA je podsetio na anegdotu iz tog čuvenog finala Interkontinentalnog kupa 8. decembra 1991. u Tokiju.

- Vladimir Jugović je kao igrač utakmice trebalo da dobije džip od sponziora "Tojote". Međutim, on je umesto automobila tražio novac, i tih 17.000 dolara je podelio sa saigračima.


PRVACI SAMO SA DVA KONTINENTA

FIFA je 2017. odbacila osporavanja svetskih prvaka odnosno pobednike Interkontinentalnog kupa do 2004, pošto su do tada igrali samo šampioni Evrope i Južne Amerike. Od 2005. za pehar se bore klupski prvaci svih kontinenata, ali se ništa od tada nije promenilo, jer su trofeje osvajali samo Evropljani i Južnoamerikanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije