Predsednik UEFA poziva vlade u pomoć za borbu protiv razisma

Beta

utorak, 15. 10. 2019. u 15:51

Председник УЕФА позива владе у помоћ за борбу против разисма

Aleksandar Čeferin foto: AP

Čeferin je okrivio porast nacionalizma širom Evrope za podsticanje rasizma na utakmicama i najavio da će Evropska fudbalska unija uvesti strože kazne
Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin pozvao je vlade da pojačaju "rat protiv rasista" kako bi pomogle fudbalskim zvaničnicima da izbace rasizam sa stadiona, pošto su engleski reprezentativci vređani u Sofiji tokom utakmice sa Bugarskom.

Čeferin je okrivio porast nacionalizma širom Evrope za podsticanje rasizma na utakmicama i najavio da će Uefa uvesti strože kazne.

Utakmica Bugarske i Engleske u ponedeljak uveče u Sofiji prekinuta je u dva navrata pošto su domaći navijači na rasnoj osnovi vređali gostujući tim, oponašali su majmunske krike i izvodili nacistički pozdrav.

- Verujte mi, UEFA je posvećena da uradi sve što može da eliminiše ovu bolest iz fudbala. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo zadovoljni, uvek moramo da se trudimo da ojačamo svoju odlučnost. U širem smislu, fudbalska porodica, svi od administratora do igrača, trenera i navijača moraju da rade zajedno sa vladama i nevladinim organizacijama, da vode rat protiv rasista i marginalizuju njihove gnusne poglede - naveo je Čeferin za Asošiejted pres.

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je UEFA da strogo kazni Bugarsku.

- Sami fudbalski savezi ne mogu da reše ovaj problem. Vlade moraju da urade više po tom pitanju. Napredak ćemo postići samo zajedničkim radom, u ime pristojnosti i časti - naveo je Čeferin.

UEFA čeka izveštaje delegata i sudija, a partner evropske kuće fudbala, mreža koja prati rasizam u fudbalu Fare, zahteva da se Bugarskoj zabrani učešće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine kao kazna za ponovljene prekršaje vezano za rasizam. Čeferin je naveo da su kazne UEFA među najstrožim u fudbalu i da je organizacija voljna da ih pooštri.

- Kao upravno telo, znam da nećemo pobediti na takmičenju popularnosti, ali neki stavovi izraženi o pristupu UEFA u borbi protiv rasizma bili su preterani - dodao je on.

Stadion "Vasil Levski" sinoć je bio delimično zatvoren zbog rasističkog ponašanja navijača tokom utakmica sa Kosovom i Češkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Fudbalski savez Bugarske mogao bi da dobije težu kaznu, ako Disciplinska komisija Uefe odluči da je počinjen treći prekršaj u kvalifikacijama.

- Bilo je vremena, ne tako davno, kada je fudbalska porodica mislila da je rasizam daleka uspomena. Porast nacionalizma širom kontinenta podstakao je neprihvatljivo ponašanje i neki su pomislili da je među fudbalskim navijačima pravo mesto za izražavanje zastrašujućih stavova - rekao je Čeferin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

esb-puerto@arcor.de

15.10.2019. 16:08

U ovoj instituciji kažu da nema mesta za političko označivanje i za rasizam.. Slažem se .. Samo pitam , : " kako ste onda dopustili da isključite Jugoslaviju i njihove klubove sa evropskih i svetskih takmičenja 90 tih... " ??? Samo pitam.....

Pera Detlić

15.10.2019. 16:10

on poziva vlade da se ujedine oko rasizma a u Italiji neznaš čiji navijači su veći rasisti.prvo svoje dvorište sredi pa posle ostala!a šta će biti sa šiptarskim orlovima,hrvatskim za dom spremni itd?!