FK Barselona kao zagovarač nezavisnosti Katalonije: Zatvor nije rešenje

Tanjug

14. 10. 2019. u 13:35

ФК Барселона као заговарач независности Каталоније: Затвор није решење

Logo FK Barselona

Španski Vrhovni sud je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora

Fudbalski klub Barselona kritikovao je danas zatvaranje političkih katalonskih lidera i naveo da "zatvor nije rešenje". Španski Vrhovni sud je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine.


Oni su osuđeni zbog učešća u pobuni i zloupotrebe javnih sredstava. Kazne su niže od onih koje je zahtevalo tužilaštvo.


"Na isti način kao što pritvor pre suđenja nije mogao da reši sukob, tako ga neće rešiti ni današnje kazne, pošto zatvor nije rešenje. Isključivo politički dijalog je rešenje sukoba u Kataloniji", navodi se u saopštenju Barselone, preneli su španski mediji.


Fudbalski klub Barselona zalaže se za nezavisnost Katalonije, a na njenim utakmicama na stadionu „Kamp nou“ uvek se mogu videti katalonske zastave.


"Sada više nego pre, klub traži od političkih lidera da predvode proces dijaloga i pregovora za rešavanje ovog konflikta, koji bi trebalo da omogući puštanje osuđenih i političkih lidera. Barselona izražava podršku i solidarnost sa porodicama onih koji su lišeni slobode", navodi se u saopštenju.


Pristalice nezavisnosti Katalonije izašle su na ulice Barselone po izricanju presude noseći parole: "Oslobodite političke zatvorenike" i pozvale su građane da izađu na ulice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Piun

14.10.2019. 14:08

Verovatno će oni koji podrzavaju odcepljenja sirom sveta, da plate ceh ili članstvo u institucijama koje i žive od nasih 'nezavisnosti'. Svaka od bananica barem u našem regionu sada njima placa ono sto je placala u zajednickoj drzavi. Mi pojeli g ali vazno da lova cirkulise (u bankama koje nisu nase). Nema džabe ništa. Svetske birokrate trljaju ruke sto mi radimo za njih pa ih bas briga koliko nas je kostala i košta i dalje tzv. nezavisnost. Ali ko smo mi da ucimo druge. Zivot uči najbolje.