PRIŠTINSKE vlasti ponovo su podigle tenzije i izazvale incident, ovog puta šaljući specijalce ROSU na fudbalere Crvene zvezde! Naredba je glasila da ih sve pohapse ukoliko uđu na Kosmet, gde je danas trebalo da igraju utakmicu Kupa Srbije sa ekipom Trepče na stadionu u Žitkovcu kraj Zvečana.


Zbog toga je ekipa Crvene zvezde stigla samo do Jarinja. Dalje im nije dozvoljeno, a sprečila ih je kosovska policija. Rukovodstvo iz Prištine ovom zabranom umešalo je politiku u sport, demonstrirajući silu prema srpskim fudbalerima.


Ekspedicija crveno-belih, sa pratnjom oko 200 navijača i četrdesetak novinara, stigla je na prelaz oko 11.30, zadržali se oko pola sata i posle toga se okrenuli i vratili kući, ispraćeni pesmom i skandiranjem.


PROČITAJTE JOŠ: Fudbaleri Zvezde nisu pušteni na Kosovo, utakmica sa Trepčom u četvrtak u Staroj Pazovi (FOTO/VIDEO)

Na samom prelazu bilo je mnogo više policajaca nego inače, dok su se naoružane snage ROSU rasporedile iza. Policijskim službenicima sa strane KiM prvi je prišao generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, a oni su mu kazali da je fudbalerima Zvezde zabranjen ulazak na teritoriju Kosova, uz objašnjenje da je to odluka kosovske vlade.


Foto: M. Vukadinović
- Došli smo da odigramo utakmicu, da igramo fudbal, da se bavimo sportom, ali to nam je zabranjeno i pored preporuke FIFA da se meč odigra. Kosovske institucije su se oglušile o mišljenje najviše fudbalske organizacije - rekao je Terzić novinarima na prelazu Jarinje. - Zvezda je samo želela da napravi lep događaj i praznik za narod u južnoj srpskoj pokrajini, ali to nam je onemogućeno.


PROČITAJTE JOŠ: DIREKTOR KANCELARIJE ZA KOSOVO I METOHIJU: Priština naglavačke da leti iz UEFA i FIFA


Terzić je kazao i da su kosovske institucije još jednom pokazale da je sve što rade samo farsa i laž:


- Nismo mogli da se bavimo nikakvim insinuacijama, s obzirom na to da smo dobili dopis od FIFA, u kom je bila jasna preporuka da se utakmica igra. Svi smo svedoci da Trepča svoje utakmice igra u Kosovskoj Mitrovici i nema nijedan razlog zašto se nije odigrala i ova utakmica. Pratili smo prištinske medije kako lažu prethodnih dana, kako Crvena zvezda hoće na silu da dođe, protiv odluka FIFA i UEFA.


PROČITAJTE JOŠ: ZVANIČNO: Priština zabranila utakmicu Trepče i Zvezde


Dok se čekalo da li će zabrana ostati na snazi, na Jarinju se orila pesma "delija". Jedna grupa došla je svojim vozilima iz Srbije, dok je druga pristigla iz srpskih opština sa KiM. Kada su se spojili, odjekivalo je "Oj Kosovo Kosovo, zemljo moja jedina", "Zvezda, Srbija, Kosovo Metohija". Igrači i stručni štab izašli su iz autobusa, pa su i oni zapevali, što je izazvalo još veće oduševljenje "delija". Našla se tu i jedna lopta, pa se društvo malo i njome zabavljala. Trener Vladan Milojević slikao se sa šalom Trepče i njihovim predstavnicima i rekao je da je njemu i igračima žao što se utakmica neće igrati U Žitkovcu.


Foto: M. Vukadinović
Od okupljenih navijača na Jarinju moglo se čuti da su se meštani Mitrovice, Zvečana, Gračanice, Leposavića i ostalih srpskih opština poslednjih dana pritajeno nadali da će biti u prilici da dočekaju crveno-bele i uživaju u utakmici, ali su i oni znali da je stav Prištine ponovo oštar i neprijateljski. Ovog puta ignorisali su i odluke UEFA i FIFA da se odigra utakmica i bilo bi pravedno da zbog toga budu kažnjeni. Čisto sumnjamo, jer su godinama mezimci ovih organizacija.


NOVINARI U MITROVICI

ZA razliku od fudbalera, oko 40 novinara iz beogradskih redakcija, ušlo je danas na KiM. Nekoliko sati su šetali gradom, obišli su most na Ibru i zadržali se na ručku. Odličan domaćin bio je kolega Rajko Delibašić, koji je rodom iz Mitrovice.