„ORLIĆI” ZVANIČNO SA NOVIM SELEKTOROM, Stolica: Hoću da im usadim gen šampiona

N. ILjUKIĆ

07. 10. 2019. u 16:08

„ОРЛИЋИ” ЗВАНИЧНО СА НОВИМ СЕЛЕКТОРОМ, Столица: Хоћу да им усадим ген шампиона

Ilija Stolica foto; N. Paraušić

Ako hoćemo da ponovimo uspeh iz Litvanije ili sa Novog Zelanda, moramo tako i da se ponašamo – kaže naslednik Nenada Milovanovića na klupi mlade reprezentacije
AKO je Srbiji išta trebalo posle Veljka Paunovića, onda je to verovatno - Ilija Stolica. Posle kratke i neuspešne epizode Nenada Milovanovića na klupi "orlića", od juče je na ovu vruću stolicu seo čovek čije prezime neodoljivo podseća na mesto na kojem se selektori Srbije poslednjih godina menjaju kao na traci.

U vrlo neobičnom, jednočasovnom obraćanju novinarima, juče se u Beogradu predstavio 41-godišnji stručnjak, modernih pogleda na fudbal. Ne tako svojstvenim ljudima koji defiluju kroz isti taj fudbal u Srbiji.

Sportski direktor FSS Vladimir Matijašević samo je kratko objasnio da je IO FSS smenio Milovanovića, postavio Stolicu, a onda je novi selektor saopštio spisak od 24 igrača sa kojima će pokušati da u kvalifikacionim mečevima za EP protiv Bugarske i Poljske popravi ono što nije valjalo protiv Rusije (0:1) i Letonije (1:1).

- Pokušaću igračima da usadim gen šampiona. Da rade, da se ponašaju i da razmišljaju kao budući šampioni, jer ako hoćemo da ponovimo uspehe momaka od 17 ili 19 godina iz Litvanije i sa Novog Zelanda, onda ćemo morati tako i da se ponašamo. Ne znam da li ću se ovde zadržati dugo ili kratko, ali radiću sa svojim stručnim štabom kao da ćemo ostati deset godina - rekao je Ilija Stolica, i zatim u 60-minutnom izlaganju, uz video-projekciju, predstavio ideje u svom budućem radu, a sve pod radnim naslovom "Put šampiona, EP 2021".

Uz Stolicu će biti novi direktor mlađih kategorija, njegov stari saradnik iz Voždovca Goran Grkinić, ali i novi pomoćnik u stručnom štabu - Nenad Milijaš.

- Ako su mogli Nemci, pa Španci, a uskoro će to isto da urade i Englezi, da od nekih najmlađih selekcija, u svaku sledeću generaciju prenose navike šampiona i da osvajaju najveće trofeje, onda to može i Srbija koja ima ekstremno kvalitetne klince, ponekad prilično pogrešno usmerene - pričao je Stolica, dok je na TV ekranu ispred sebe "listao" taktičke zamisli svog budućeg rada, kao i neke motivacione detalje koje bi i najmrzovoljnijeg naterali da razmišlja i radi pozitivno!

Jer, ko je imao priliku da u ponedeljak pogleda i sasluša Stolicu, mogao je da poveruje da će ovaj čovek promeniti one koji su fudbalska budućnost Srbije.

ADžIĆ OSTAJE KAPITEN
MENjAĆE Ilija Stolica filozofiju i fudbalske poglede na svet, ali neke stvari ostaju iste. Na primer, kapiten "orlića".

- To će ostati Luka Adžić, jer je red da neko iz generacije 1998. godišta bude predvodnik ove selekcije. Neke druge stvari, mislim na šampionske navike, sigurno ćemo da menjamo - kategoričan je Stolica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)