BELA tačka često je u Srbiji crna. Uprkos generalnoj oceni izrečenoj na poslednjoj Skupštini Zajednice da je suđenje u Superligi dobro, poslednje 11. kolo obilovalo je pogrešnim odlukama kod penala na mečevima: Napredak - C. zvezda 0:1, Partizan - Voždovac 1:2 i Radnik - TSC 1:0.


Bojan Nikolić iz Kragujevca se poslednjih sezona često ističe kontroverznim odlukama, u Kruševcu je imao dva aršina. U prvom poluvremenu dozvolio je pregrubu igru Napretka, mogao je mirne duše u 9. minutu da pokaže Bjelošu crveni karton i da dosudi penal za goste zbog namernog udaranja Bena u šesnaestercu.

U nastavku je imao drugačiji pristup, penal za crveno-bele u 76. minutu nije postojao, jer je Ben na kraju krajeva nagazio Milovanovića. Kruševljani su mu zamerili i zbog dosuđenog kornera za rivala kada je Boaći očigledno udario loptu glavom, ali i za faul u nadoknadi iz koga je Marko Marin postigao lep pogodak za pobedu.

- Penal nad Benom nije postojao, mada se napadač sa Komora poslužio trikom i zapeo s leđa u nogu rivala pa je ostvario kontakt. Teško je proceniti oko poslednjeg faula, jer se ne vidi rastojanje između Bahe i Vulića, mada se meni činilo da je igrač Zvezde više poneo loptu napred, nego što je hteo da igra đonom. O Nikoliću neću da trošim reči, jer je morao da vidi nasilnički nasrtaj Bjeloša nad Benom i da dosudi penal - ocenjuje, za "Novosti", Rade Đurović, naš nekadašnji arbitar.

Momčilo Marković je mnogo izgrešio u Humskoj. Prvo je dosudio penal za Voždovac iako nije bilo kontakta golmana Vladimira Stojkovića i Stojčeva u 26. minutu iz kog je gost poveo.

- Bio je u dobroj poziciji i morao je da vidi da penala nije bilo i time je iritirao igrače Partizana, uneo nervozu i nemir. Po meni je morao da dosudi još jedan ili dva penala za Voždovac. Pavlović je rukama bez ikakve potrebe srušio rivala, ali možda je procenio da je to bila neka borba za prostor pa je to pustio. U nadoknadi Natho je igrao rukom i to je bio penal, po meni. Igrači moraju da znaju da kad idu da blokiraju prostor onda preuzimaju rizik za celo telo, a Izraelac je uklizao baš sa tom namerom pored i lopta ga je udarila u ruku. U svakom slučaju, Marković je oštetio obe strane.

Novica Anđelovski je u Surdulici dosudio penal za Radnik u 52. minutu koji je i presudio meč. Vidi se dobro da je igrač TSC odneo levom nogom prvo loptu, ali tako nije mislio i arbitar.


GOL DEGENEKA OPRAVDANO PONIŠTEN
MILOŠ Degenek postigao je gol na početku meča koji je opravdano poništem, ističe Rade Đurović:


- Lopta se od živog zida odbila do štopera Zvezde koji je bio u nedozvoljenoj poziciji. Čim protivnički igrač nema kontrolu lopte, a ona dolazi do igrača koji je već bio u nedozvoljenoj poziciji, onda je to ofsajd. Ako igrač pokušava da odigra ili se lopta nalazi kod njega, a dođe do protivnika koji je u nedozvoljnoj poziciji onda to nije ofsajd. Na sudiji je da proceni.


11. KOLO

Napredak - C. zvezda 0:1
Sudija B. Nikolić (Kragujevac)
- penal Milovanovića nad Benom u 76. (promašen) NIJE POSTOJAO
- nedosuđen penal za Zvezdu u 9. minutu kad je Bjeloš udario laktom Bena
11. KOLO
Partizan - Voždovac 1:2
Sudija M. Marković (Beograd)
- penal za Voždovac Stojković nad Stojčevim u 26. (gol) NIJE POSTOJAO
- nedosuđen penal za Voždovac u nadoknadi, Natho igrao rukom
11. KOLO

Radnik - TSC 1:0
Sudija N. Anđelovski (Kačarevo)
- penal za domaćina u 52. minutu (gol) SPORAN
8. KOLO
C. zvezda - Inđija 2:1
Sudija: I. Stojilković (Zemun)
- penal za Zvezdu u 88. minutu (gol) na 17 metara NIJE POSTOJAO


9. KOLO
Inđija - Radnički N. 0:1
Sudija N. Anđelovski (Kačarevo)
- penal za Radnički u 12. minutu (gol) NIJE POSTOJAO