ITALIJANSKI tužilac za borbu protiv mafije i terorizma, Federiko Kafiero de Raho (na slici) rekao je danas u Beogradu da Italija pomaže Srbiji u borbi protiv korupcije i nameštanja ishoda fudbalskih utakmica.


- Italija pomaže svojim iskustvom, obrazovanjem, učenjem, razmenom informacija - rekao je Kafiero de Raho na konferenciji u organizaciji OEBS o problemu korupcije i dogovaranja ishoda fudbalskih utakmica.


Gost iz Italije je rekao da se u njegovoj zemlji organizovani kriminal indirektno uvlači u sport, kroz navijačke grupe. Međutim, on je naglasio da je sport škola etike, transparentnosti i škola života.


Kafeiro de Raho je drugi put u Srbiji u okviru saradnje s njenim pravosudnim organima, a nedavnu veliku istragu tužilaštva Katanije, u Italiji, o licima iz Srbije naveo je kao najbolji dokaz saradnje i kao dokaz da Srbija ulazi u demokratske strukture u ovoj oblasti. Ambasador Italije Karl Lo Kašo je rekao da je Italija "na prvoj liniji fronta" u borbi protiv korupcije, a saradnja sa Srbijom je višegodišnja.


Šef Misije OEBS u Srbiji, Andrea Oricio, je naveo da je važno naći bolji način za efikasnu borbu u kojoj region mora imati važnu ulogu i da bi trebalo da se nađu moderni načini za borbu protiv korupcije i nameštanja mečeva.


Na konferenciji učestvuju i direktor Policije Srbije Vladimir Rebić, zamenik javnog tužilaca Miljko Radisavljević, predstavnici Nacionalnog direktorata za borbu protiv mafije i terorizma Italije i Interpola.