SKANDAL NA POMOLU: Francuski fudbaleri se dopingovali pred finale Mundijala?

Novosti online

23. 09. 2019. u 21:50

СКАНДАЛ НА ПОМОЛУ: Француски фудбалери се допинговали пред финале Мундијала?
Fudbalski reprezentativci Francuske, aktuelnog svetskog šampiona, nalaze se pod žestokom optužbom da su pred finale Svetskog prvenstva protiv Hrvatske koristili nedozvoljena sredstva, objavila je Svetska antidopinška agencija (WADA)

Fudbalski reprezentativci Francuske, aktuelnog svetskog šampiona, nalaze se pod žestokom optužbom da su pred finale Svetskog prvenstva protiv Hrvatske koristili nedozvoljena sredstva, objavila je Svetska antidopinška agencija (WADA)

Pre svega se to odnosi na igrače koji igraju za francuski PSŽ, a prema pisanju svetskih medija oni su koristili sumnjjive stimulanse koji su ovom trenutku na granici (ne)dozvoljenog.

WADA je objavila kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojevremeno patentirala američka vojska, a poslednjih se godina mogu slobodno kupiti na tržištu.

Reč je o žvakma bez šećera koje su obogaćene vitaminom B te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina. Fudbaleri ih konzumiraju petnaestak minuta pre početka utakmice jer je to idealno vreme za apsorpciju stimulansa iz žvakaće gume koji aktiviraju nervni sistem i smanjuju osećaj umora.

Njihova prednost je u tome što kofein iz njih počinje delovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije istog u energetskim napicima ili kafi treba i do pola sata da počne delovati.

Ove žvakaće gume su se u Francuskoj pojavile pre nekoliko godina, a prvi su ih počeli da ih koriste igrači Monaka, koji su 2017. postali prvaci Francuske.

Kako je istraga uznapredovala, stigle su i informacije kako su francuski reprezentativci na SP-u 2018. igrali "pod dopingom".

Podsetimo, Francuzi su ovaj meč dobili sa 4:2 i posle dve decenije ponovo postali prvaci sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pera Detlić

23.09.2019. 22:39

pošto se radi o Francuzima,neče biti ni pokrenuta istraga.da.su to uradili Hrvati,već bi im se oduzeo pehar

only fools and horses

23.09.2019. 22:59

Znači dopingovali se sa 50mg kofeina? Pa više kofeina ima u šoljici espreso kafe ili u litri koka kole. Nikakvog tu skandala ne može biti. Kofein jeste na listi zabranjenih supstanci kao doping, ali radi se o daleko većim količinama.

USTASKA POSLA

23.09.2019. 23:51

UPREGLI NEMCE da im na taj nacin doture pehar, upregli one iste koji su im i dve NDH drzave stvorili. Zna se ko je WADA, za koga radi i protiv koga je osnovana.