Fifa: Nema prepreka da se Irankama dozvoli ulaz na stadion

Beta

nedelja, 22. 09. 2019. u 11:16

Фифа: Нема препрека да се Иранкама дозволи улаз на стадион
Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da je njena inspekcijska poseta Iranu pokazala da nema "operativnih prepreka vrednih pažnje" da se Irankama ukine 40-godišnja zabrana ulaska na stadion

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da je njena inspekcijska poseta Iranu pokazala da nema "operativnih prepreka vrednih pažnje" da se Irankama ukine 40-godišnja zabrana ulaska na stadion.

Posle sastanka vladinih zvaničnika Irana i zvaničnika Fife, svetska kuća fudbala navela je da će raditi sa Fudbalskim savezom Irana da, osim na utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ženama bude dozvoljeno da uživo gledaju i utakmice domaće lige.

Od Islamske revolucije 1979. godine ženama je zabranjeno da na stadionima gledaju utakmice muških ekipa, a predsednik Fife Đani Infantino nedavno je rekao da Iran ;mora da dozvoli ženama ulaz na stadion.

Fifa želi ukidanje zabrane, koja krši međunarodne fudbalske statute o zabrani diskriminacije. Svetski mediji dodatno su obratili pažnju na tu zabranu posle smrti 29-godišnje Iranke, koja se početkom meseca zapalila ispred suda kada je saznala da će možda ići u zatvor, pošto je u martu pokušala da uđe na stadion.

Ona je pokušala da se preruši u muškarca, nosila je periku i široku odeću, kada je zaustavila policija. Provela je tri noći u zatvoru pre nego što je puštena dok sud ne donese odluku.

Iran će 10. oktobra u Teheranu igrati protiv Kambodže, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Inspekcija Fife obuhvatala je i "međunarodne odnose, bezbednost i pitanja vezana za ulaznice". Iranskim zvaničnicima prenet je "čvrst i jasan stav Fife da ženama treba dozvoliti ulaz na stadion" i da se ulaznice moraju prodavati svima koji žele da prisustvuju utakmicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije