Humanitarna akcija "Crveno-bela krv", 17. po redu, počela je u subotu na stadionu "Rajko Mitić", a posle samo nekoliko sati izvesno je da će biti oboreni svi rekordi.

Naime, navijači Crvene zvezde odazvali su se u velikom broju da pokažu humanost i daju krv, za šta će ovaj put dobiti izuzetno vredan znak pažnje - na poklon ulaznicu za utakmicu protiv Jang Bojsa.

Ispred Marakane formirana su dva reda, jedan za blagajne, a drugi ispred Medija centra gde se daje krv.

Portparolka Instituta za transfuziju krvi Gordana Antuljeskov izjavila je da je ovo što se dešava odraz visoke svesti građana.

- Mislili smo da je nemoguće da se obori rekord od pre dve godine kada smo ovde za dva dana akcije skupili 1.225 jedinica krvi. Ovaj će put izvesno biti znatno više, što nam mnogo znači sad kad je sezona godišnjih odmora i kada je period smanjenog odziva. Ove akcije su odraz visokog nivoa svesti sugrađana. Moram da kažem da su sve akcije u organizaciji Crvene zvezde i navijača uvek bile velike i kada nije bilo malog znaka pažnje - rekla je Antuljeskova Tanjugu.

Istakla je da je ono što je najvrednije dar koji ovi ljudi čine.

- Ova situacija je proizvela fantastičnu energiju, ne samo danas nego i u društvu. Mi naravno uvek navijamo za našu zemlju kada je sport u pitanju, ali na ovaj način i za naše sugrađane kojima je pomoć neophodna i trebalo bi uvek da se setimo da i oni postoje - istakla je Antuljeskova.

Akcija davanja krvi traje do nedelje u 18 sati, a krv mogu dati sve osobe od 18 do 65 godina, uz uslov da su zdrave, da su prethodne noći spavale uobičajeno, da su obedovale, da su unele određenu količinu tečnosti, kao i da nisu pod dejstvom alkohola ili nekih drugih opijata.

Takođe, neophodno je da interval između davanja krvi bude tri meseca za osobe muškog, odnosno četiri meseca za osobe ženskog pola.