FUDBALSKA reprezentacija Srbije se udaljila od naroda, novinara i od puta na Prvenstvo Evrope 2020. godine. To su ustanovili novi selektor Ljubiša Tumbaković i oni koji su ga postavili pre dva meseca na klupu "orlova" posle višemesečne procene da negde nešto baš i - ne štima.

- Želja nam je da vratimo kult reprezentacije, da u nju vratimo i igrače koji su u jednom trenutku odustali od nastupa. Ideja je da napravimo tim od najboljih igrača koje naša zemlja trenutno ima. Teško je, zato je za mene izazov i veći. Dolazi nam prvo, 7. septembra, u goste Portugalija, zatim idemo u Luksemburg gde će tri boda imati istu vrednost kao i u utakmici u Beogradu. Kroz karijeru sam uvek voleo ovakve izazove - iskren je bio u hotelu "Hilton" Ljubiša Tumbaković kada je otkrio spisak.

Na njemu nema centarfofa Al-Itihada Aleksandra Prijovića, vezista Benfike Ljubomira Fejse i Andrije Živkovića, štopera Verdera Miloša Veljkovića, ali su zato tu Marko Gobeljić i Milan Pavkov iz Crvene zvezde i povratnici Luka Milivojević i Matija Nastasić.

- Kada sam promovisan u selektora pre malo više od dva meseca, vrlo jasno sam rekao da je ovo na neki način i nacionalni projekat. Kada sam sastavaljao ovaj spisak od 26 imena, prvo sam sastavio širi spisak od 60 igrača na koje možemo da računamo, pa se taj spisak suzio na 30 imena, da bismo sada došli do ovog broja koji će biti na okupu punih deset dana. Želimo dobar rezultat sa ovom grupom igrača. U prva tri kola smo imali remi, poraz i pobedu. Sve je na nama, jer je još pet utakmica ispred nas. Mi kontrolišemo situaciju - dodao je Tumbaković.

PROČITAJTE JOŠ: TUMBAKOVIĆ POSETIO DONEDAVNO OTPISANOG REPREZENTATIVCA SRBIJE IZ NEMAČKOG ŠALKEA: I Nastasić se vraća u jato

Bio je selektor u Nemačkoj, pričao sa Nastasićem, ali ne i sa Grujićem.

- Nisam ni sa Veljkovićem. Marko Grujić je budućnost našeg fudbala i na njega se najozbiljnije računa - bio je kratak i jasan odgovor.

Zanimljivo je da na spisku nekadašnjeg trenera Partizana nema nijednog fudbalera Partizana.

- Da je u ovom trenutku u Partizanu bio igrač koji je vredan pažnje, sigurno bi bio na spisku - zaključio je Tumbaković.

NA SPISKU 26 IGRAČA
GOLMANI: Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Boris Radunović

ODBRANA: Antonio Rukavina, Marko Gobeljić, Uroš Spajić, Nikola Milenković, Nikola Maksimović, Matija Nastasić, Stefan Mitrović, Aleksandar Kolarov, Filip Mladenović

SREDINA TERENA: Nemanja Matić, Luka Milivojević, Nemanja Maksimović, Saša Lukić, Mijat Gaćinović, Darko Lazović, Filip Kostić, Nemanja Radonjić, Dušan Tadić, Adem Ljajić, Sergej Milinković-Savić

NAPAD: Aleksandar Mitrović, Luka Jović, Milan Pavkov.