PARTIZANOVA "bomba" letnjeg prelaznog roka je Bibras Natko! Izraelski vezista je u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima doputovao u Beograd i uputio se ka stadionu u Humskoj, gde je stavio paraf na trogodišnju vernost crno-belima. Iskusni 31-godišnji fudbaler je stigao u Partizan kao slobodan igrač posle sezone provedene u Olimpijakosu, sa kojim je 1. jula raskinuo ugovor.


"Akcija Natko" je u Humskoj trajala gotovo dva meseca, i tokom najvećeg dela te operacije delovalo je da crno-beli neće uspeti da se dogovore o saradnji sa kapitenom izraelske reprezentacije. Olakšavajuću okolnost za zainteresovane klubove je predstavljala činjenica da Natko ima "čiste papire", a najveći pritisak su vršili turski klubovi Sivas i Gacijantep. Vezista koji je tokom bogate karijere igrao za Hapoel Tel Aviv, Rubin, PAOK, moskovski CSKA i Olimpijakos je nedavno čak i bio u Turskoj na pregovorima sa zainteresovanim klubovima, ali se ipak opredelio da još malo sačeka pre definitivne odluke o novoj stanici u karijeri.

Pročitajte još PARTIZAN SE DOGOVORIO SA RIMSKIM KLUBOM: Pavlović u Laciju za 5.5 miliona evra!

Imajući u vidu njegova godišnja primanja u Olimpijakosu (900.000 evra godišnje), bilo je jasno da crno-bele očekuje težak zadatak kako bi prilagodili njegove finansijske apetite objektivnim mogućnostima. Posle višenedeljnih pregovora, novi fudbaler Partizana je pristao na godišnju platu od 600.000 evra, što znači da će za tri godine boravka u crno-belom taboru po slovu ugovora zaraditi 1.800.000 evra. Značajnu ulogu u nagovaranju Natka da pojača crno-bele imao je i Zoran Tošić, koji je svojevremeno delio svlačionicu sa Izraelcem u CSKA.

- Bez obzira na to što znam da je u prethodnom periodu imao velike ugovore, pomislio sam, zašto da ne probamo. Predočio sam to ljudima iz kluba, i bili su oduševljeni. Ubeđen sam, ukoliko moj drug Natko dođe, biće to totalno drugačiji Partizan - rekao je nedavno Tošić.

A taj drugačiji Partizan bi, imajući u vidu iskustva Izraelca iz nekih prethodnih klubova, trebalo da se odnosi pre svega na sjajnu pas igru koja ga karakteriše, kao i igra u oba pravca. Natko sa podjednakim uspehom može da pokrije poziciju zadnjeg veznog, kao i "centralu" u manevru.

Pročitajte još PARTIZAN PRODAO NAPADAČA: Ožegović potpisao za Rozenborg

O tome kakvog je igrača angažovao Partizan dovoljno govori činjenica da je Bibras Natko još kapiten reprezentacije Izraela, za koju je do sada odigrao 60 utakmica i postigao jedan gol. Partizan do srede uveče ima rok da prijavi najzvučnije letnje pojačanje za predstojeći dvomeč protiv norveškog Moldea u plej-ofu Lige Evrope, ali ostaje otvoreno pitanje koliku minutažu bi mogao da dobije, s obzirom na to da nije prošao pripremni period.

"ČERKESKI ĆAVI"
ČINjENICA da je Bibras Natko Čerkez nije bila smetnja Izraelcima da mu daju kapitensku traku nacionalnog tima, koju ponosno nosi godinama.

Iskusni vezista je iz fudbalske porodice, a jedan od rođaka mu je čak igrao za Kuban iz Krasnodara. U Rusiji su ga zvali Čerkeski Ćavi, zbog sjajne pas igre, koja predstavlja njegovu fudbalsku ličnu kartu.