KINEZI IZ ŠPANIJE: Algete domaćin mladim fudbalerima iz najmnogoljudnije zemlje (FOTO)

Vladimir Stanković

nedelja, 11. 08. 2019. u 09:13

КИНЕЗИ ИЗ ШПАНИЈЕ: Алгете домаћин младим фудбалерима из најмногољудније земље (ФОТО)

Mladi kineski fudbaleri u kampu u Španiji Foto El Pais

Trideset 15-godišnjaka se sprema za Azijsko prvenstvo, ali glavni cilj je plasman Kine na Mundijal 2026. Kamp u srcu Španije posledica je saradnje Kineske lige (CFA) sa španskom Primerom

MESTAŠCE Algete, udaljeno dvadesetak kilometara od Madrida, za Špance je bukvalno, što bismo mi rekli, "špansko selo" i nikada ne bi dospelo u javnost da u njemu već sedam meseci ne borave mladi fudbaleri iz Kine. Reč o 15-godišnjacima koji se spremaju za Azijsko prvenstvo 2020. ali to im je samo prvi, takoreći usputni cilj. Glavni je plasman Kine na seniorski Mundijal 2026. a ideja je da tada nosioci igre budu neki od ovih dečaka.

Kineski dečaci, njih tridesetak, ostaće u Španiji još najmanje tri meseca. U kampu imaju tri terena i sve pogodnosti, od teretane i bazena pa do biblioteke. Treniraju dva puta dnevno, ali imaju i školski program jer se obrazovanje ne zapostavlja iako je fudbal u prvom planu.

KINESKI kamp u srcu Španije posledica je saradnje Kineske lige (CFA) sa španskom Primerom. Kinezi imaju još jedan sličan kamp u Evropi, u Češkoj, a planiraju ih još nekoliko. Ideja je nastala 2015. kada je kineska vlada lansirala program za razvoj fudbala. Prvi cilj su bile škole, s posebnom pažnjom prema najtalentovanijim dečacima. Takođe je donet propis po kome su svi profesionalni klubovi obavezni da u sastavu imaju jednog igrača mlađeg od 23 godine, a broj stranaca limitiran je na tri.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI SANE JE PERIŠIĆ: Napadač Sitija otpao zbog odlaska na operaciju, Bajern traži drugo krilo

Saradnja sa Španijom počela je zahvaljujući Serđiju Torensu, koji predstavlja špansku Primeru u Kini. On je ranije tadio 10 godina na otvaranju kineskog tržišta za španske proizvode, ali je 2014. prešao na "izvoz fudbala". Torens ističe da je pre 10 godina bilo jedva 10.000 registrovanih fudbalera, a sada ih je sedam miliona što je još uvek nedovoljno s obzirom na broj stanovnika Kine.

CENTAR u Španiji otvorili su Havijer Tebas, predsednik Primere, i njegov kineski kolega Du Žaočai. U sklopu saradnje je angažovano oko 200 španskih trenera na radu u Kini. Dečaci koji uče u Španiji imaju velike fudbalske planove zbog kojih su ostavili rodnu zemlju, porodicu, prijatelje... Kažu da im se u Španiji sve sviđa, a jedini problem su imali sa hranom jer se trebalo navići "na nove ukuse".

Inače, Kina je do sada samo jednom igrala na Mundijalu, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, kada je selektor bio Bora Milutinović. Izgubila je sve tri utakmice, nije dala nijedan gol. Cilj za sledeće učešće - rezultat bolji od prethodnog.

PROČITAJTE JOŠ: LIGA ŠAMPIONA: Najlepši gol je Mesijev (VIDEO)

Li Hao, golman kineskog tima Foto El Pais


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije