PODIGNUTA OPTUŽNICA: Kvartet optužen za prevaru i primanje mita za organizaciju SP

Tanjug

06. 08. 2019. u 13:47

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА: Квартет оптужен за превару и примање мита за организацију СП

Ilustracija Foto: free images Pixaby

U optužnici, danas objavljenoj od tužilaštva, navodi se da su Cvanciger, Šmit i Švajcarac Linsi, uz saučesništvo Niersbaha, prevarili organe Fudbalskog saveza Nemačke o istinskoj svrsi isplate od 6.7 miliona evra

Švajcarski federalni tužioci podneli su optužbe protiv bivših vrhovnih čelnika nemačkog fudbala Tea Cvancigera, Volfganga Niersbaha i Horsta Šmita, kao i tadašnjeg funkcionera FIFA Ursa Linsija, za prevaru i sumnjivu isplatu od 6,7 miliona evra povezanu sa organizacijom Svetskog prvenstva 2006. godine.


U optužnici, danas objavljenoj od tužilaštva, navodi se da su Cvanciger, Šmit i Švajcarac Linsi, uz saučesništvo Niersbaha, prevarili organe Fudbalskog saveza Nemačke o istinskoj svrsi pomenute isplate.


Sva četvorica su odmah demantovala bilo kakve nečasne radnje u celom slučaju.


Istraga se vodi i protiv legendarnog Franca Bekenbauera, tada predsednika Organizacionog komiteta SP u Nemačkoj, ali odvojeno jer nije u mogućnosti zbog zdravstvenih problema.


Priča je pokrenuta zbog sumnjive isplate u aprilu 2005. godine, 14 meseci pre početka Mundijala u Nemačkoj.


Cvanciger je na čelu FS Nemačke bio u periodu od 2006. do 2012. godine, a nasledio ga je upravo Niersbah i bio sve do 2015. kada je pokrenuta istraga.


Nemački sud je prošlog oktobra doneo presudu da nema dokaza u ovom slučaju oko korupcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije