SUPERLIGA Srbije, koja će nositi ime novog sponzora, "Linglong tajera", startovala je ovog vikenda, ali zahvaljujući pomoći FS Srbije, Zajednice, gradskih i republičkih vlasti, donekle i iz sopstvenih izvora, čak 10 klubova tokom pauze dobilo je nove terene: Crvena zvezda, Partizan, Voždovac, Vojvodina, Radnički Niš, Napredak, Radnik, Mačva i Javor.

Crvena zvezda je zamenila travnatu podlogu, iako je ona bila postavljena pre dve godine, a pauzu je iskoristila da nastavi i radove na modernizaciji zapadne tribine, kao i oko stadiona, ulaza na tribine i medicinskog bloka. Partizan je napravio veliku rekonstrukciju terena, uradio je novu drenažu, postavio grejače i naravno novu, kvalitetnu travnatu podlogu. Crno-beli rekonstruišu i zapadnu tribinu, hol, VIP lože... Voždovac je zamenio veštačku podlogu na svom stadionu, postavio je novu poslednje generacije, tako da će uslovi za igru biti još bolji.

Najveće probleme imali su stadioni u Novom sadu, Nišu i Surdulici. Na "Karađorđu" su istovremeno igrali prošle sezone Vojvodina i Proleter, a u Surdulici Radnik i Dinamo. Dva novosadska superligaša ponovo će deliti teren, ali sada potpuno renoviran. Pripremljen je potpuno nov teren, sa novom podlogom i drenažom, kao i novih 35 prskalica, umesto dosadašnjih 12.

PROČITAJTE JOŠ: BIO JEDNOM JEDAN PROLETER: Tužna uspomena na nekada uspešni fudbalski kolektiv

U IVANjICU ULOŽENO 200.000 EVRA JAVOR se vratio u superligaško društvo, pa je i stadion doživeo potpunu rekonstrukciju, u koju je uloženo više od 200.000 evra. Sem kompletne rekonstrukcije terena, menjane su betonske ograde duž istočne i severne strane stadiona, odrađeni su i radovi na tribinama...

Generalni direktor Radničkog iz Niša Dejan Propadalo bio je ponosan na to što su se gotovo sva obećanja koje je dala uprava ostvarila, a uobličena je kroz nastavak rekonstrukcije "Čaira".

- Uprava na čelu sa Ivicom Tončevim ispunila je obećanja, u rekordnom roku smo finansijski stabilizovati klub, drugim mestom i sa dva uzastopna izlaska u Evropu smo ispunili rezultatske ciljeve, a poslednji je infrastruktura. Uložena su sredstva u postavljanje nove trave, sistema navodnjavanja sa pop-ap prskalicama, novih pumpi za navodnjavanje... "Čair" ima jedan od najmodernijih terena u ovom delu Evrope. Renovirali smo i pomoćne terene, a moramo da zahvalimo i gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, s kojim radimo zajedno na postavljanju veštačke podloge i osvetljenja na terenima za mlađe kategorije - kaže Propadalo za "Novosti".

Surdulica


Teren u Surdulici, najviše zbog podneblja, jedva je izdržao sezonu i više od 30 mečeva, pa je doživeo kompletnu rekonstrukciju. Postavljena je nova drenaža, sistem zalivanja, postavlja se nova trava, a odrađeni su potrebni radovi i na tribinama. Stadion "Mladost" u Kruševcu doživeo je drugu mladost, jer je izvršena kompletna rekonstrukcija i modernizacija, kako terena tako i tribina, VIP i novinarskih loža. Radovi se privode kraju u Lučanima i Šapcu.

Šabac

PROČITAJTE JOŠ: SUDIJA VIŠE NIJE VAZDUH: Nova sezona širom planete kreće sa promenom pravila fudbalske igre

Posle najvećeg ulaganja u infrastrukturu u poslednjih 20 godina više od tri miliona evra, "bubamara" bi trebalo da se kotrlja isto na svim terenima, što će umnogome doprineti tome da gledamo bolji, brži fudbal. Međutim, terene je mnogo teže održavati u dobrom stanju nego napraviti, a naše klubove uglavnom iznenadi sneg u decembru, pa unište travnatu podlogu...

Novi Sad

Svetozar Stevančević, glavni inženjer rekonstrukcije Partiznaovog terena Foto M. Vukadinović

TSC IGRA U SENTI


NOVI superligaš TSC iz Bačke Topole svoje mečeve u ovoj sezoni igraće u Senti, dok će njihov novi stadion biti gotov za sledeću sezonu. Senta ima dobar teren, a delimično se kasni sa postavljanjem reflektora, pa će dok se to ne dogodi, TSC igrati kao domaćin u dnevnom terminu.


Teren Inđije je dobar, a Proleter će deliti stadion sa Vojvodinom. Spartak je prošle sezone promenio travu, a krajem jeseni ga očekuje rekonstrukcija tribina. U zavisnosti od projekta, Subotičani će ili igrati kod kuće ili će se iseliti u Staru Pazovu, na teren SC FSS.


Kruševac


Ivanjica