POSLE dužeg vremena i razmišljanja, odlučio sam da na jednom mestu, rečima i slikom, predstavim moje življenje sa fudbalom, koje je na terenu, igrački i sudijski, trajalo od 1963. do 1993, a kasnije, do 2012, nastavljeno u svojstvu delegata i posmatrača suđenja - priča Radoica Dragojlović (74), koji je ostavio dubok trag kao savezni fudbalski sudija bivše SFRJ, kao i u vremenu posle njenog raspada.

Čuvena pištaljka sad svira sećanja, knjigom "Iz dnevnika saveznog fudbalskog sudije Radoice Rade Dragojlovića". Ona je zbirka informacija, izveštaja i komentara iz vremenu autorovog bitisanja posvećenog sudijskom pozivu, od Međuopštinske, Zapadnomoravske, Srpske lige, Druge savezne lige, Prve savezne lige Jugoslavije do sećanja na stečena priznanja, druge sportske radnike, poznate fudbalere... Zato je, i zbog drugih sadržaja, knjiga dragoceni doprinos novim saznanjima o srpskom i fudbalu SFRJ tokom Dragojlovićeve sudijske i sportske karijere. I korisna preporuka, savet mladim sportistima.

- Pošto posedujem mnogo prikupljenog i zapisanog materijala, fotografija i svedočanstava u fiokama, sveskama i drugde, smatrao sam da ih treba predočiti javnosti. Zato što je sada neko drugo vreme, drugačije je shvatanje fudbalske igre. Više od hiljadu puta sam istrčao na zeleni teren: kao glavni ili pomoćni sudija, na prvenstvene, revijalne, prijateljske utakmice... Nema terena u bivšoj Jugoslaviji gde moja sudijska noga nije kročila, pa i šire, u Evropi. Sudijski poziv je za mene bio veliki izazov, jer potičem iz malog mesta, seosko sam dete, ali sam se na terenu nosio s najpoznatijim sudijskim srpskim i svetskim kolegama - pripoveda Dragojlović, koji penzionerske dane broji u rodnom selu Jablanica kod Gornjeg Milanovca.

PROMOCIJA

PROMOCIJU Dragojlovićeve knjige uveličali su poznati sportski radnici, većinom i sami savezne fudbalske sudije: Dejan Nedić, koji je sada analitičar spornih situacija u Ligi šampiona i Ligi Evrope, Vladan Vićentijević, poznat i kao autor "Pravila fudbalske igre", Milan Kuburović u ime Sudijske organizacije Gornjeg Milanovca, Milorad Mišo Naumović, sportski radnik iz vremena najvećih uspeha čačanskog Borca, i Velimir Obradović, u ime MZ Jablanica, čiji je i Dragojlović donedavno bio predsednik. Medijator je bio novinar Predrag Lošić, sin bivšeg saveznog sudije Aleksandra Lošića.