SUDIJA VIŠE NIJE VAZDUH: Nova sezona širom planete kreće sa promenom pravila fudbalske igre

N. ILjUKIĆ

nedelja, 21. 07. 2019. u 10:15

СУДИЈА ВИШЕ НИЈЕ ВАЗДУХ: Нова сезона широм планете креће са променом правила фудбалске игре

Karikatura Tošo Borković

FIFA i UEFA precizno prate šta se dešava na mečevima širom sveta, pa je tako ustanovljeno da je u sezoni 2017/2018. u utakmicama grupne feze Lige šampiona u proseku lopta aktivno bila u igri samo 60 minuta

SVETSKA fudbalska federacija (FIFA) i njen Međunarodni odbor za fudbal doneli su pre nekoliko meseci na kongresu u Aberdinu korekciju postojećih i uvođenje novih pravila fudbala. Mnogi kažu da zbog toga više ništa u ovom sportu neće biti kao pre, ali kada samo letimičan pogled na neka od pravila dovoljno govori da su VAR ili gol-tehnologija praktično bili uvod u "unapređenje" dinamičnosti fudbalske igre. Krenimo redom...

o Glavni arbitar meča više se neće smatrati "nepostojećim", jer se do sada smatralo da je on praktično bio "vazduh" na terenu. Ubuduće, ako se lopta odbije od sudije, na primer, u prilici za gol do nekog igrača ili se čak odbije i završi u golu, akcija mora da se prekine i lopta se vraća ekipi koja ju je imala u posedu.

o Ubuduće će svako igranje rukom u svom kaznenom prostoru iznad visine ramena biti sankcionisano kaznenim udarcem (penalom), bez obzira na to da li je bilo namere ili ne.

PROČITAJTE JOŠ: SJAJAN GEST ŠAMPIONA SRBIJE: Zvezda snosi troškove povratka povređenog Litvanca

BACANjE NOVČIĆA ZANIMLjIVA promena pravila odnosi se i na simboličan čin pre početka meča, kada sudija baca novčić. A ono glasi: "Tim koji prilikom bacanja novčića pobedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada". Do sada je taj tim mogao samo da bira ka kom golu će da napada.

o Ako golman pokušava da raščisti situaciju ispucavanjem posle auta ili namernog proigravanja saigrača, pa u tom ispucavanju ne uspe, golman sme da igra rukama.

o Prilikom izvođenja slobodnih udaraca formiranja takozvanog živog zida protivnički igrači više neće smeti da budu deo njega. Moraće da stoje najmanje metar udaljeni od zida.

o Više neće biti moguće da se gol postigne rukom, čak i ako je lopta bila "napucana" u ruku pre nego što je završila u mreži.

o U trenutku zamene igrača, fudbaler koji napušta teren više neće morati da ode do centralne linije terena kod četvrtog arbitra, već će teren morati da napusti kod najbliže linije terena u trenutku kada je dat znak za zamenu.

PROČITAJTE JOŠ: SAMO ZVEZDA PREKO 1.000: Aktuelni šampion Srbije osvojio najviše bodova od 2006. godine

Inače, Fudbalski savez Srbije je ovih dana svim domaćim sudijama, tokom posebno organizovanog seminara, podelio moderno odštampanu knjigu "Pravila fudbalske igre 2019/2020" koju su priredili Nikola Tomičić i Igor Radojčić.

DRESOVI UBUDUĆE će i delovi opreme biti deo promene pravila fudbalske igre. Naime, od sada je dozvoljen dres sa više boja, ukoliko se iste nijanse pojavljuju i na rukavima.

- Nova i neka modifikovana pravila imaju samo jedan cilj, a to je ubrzanje i dinamičnost fudbalske igre. Ova pravila su doneta posle višegodišnjih istraživanja i analiza. Naime, FIFA i UEFA precizno prate šta se dešava na mečevima širom sveta, pa je tako ustanovljeno da je u sezoni 2017/2018. u utakmicama grupne feze Lige šampiona u proseku lopta aktivno bila u igri samo 60 minuta. Procenjeno je da igra treba da se ubrza i da postane još zanimljivija za gledaoce - kaže, za "Novosti", Igor Radojčić, menadžer Sudijskog odeljenja u FSS.

Idemo dalje sa nekim novim i promenjenim pravilima...

o Kada golman izvodi loptu iz peterca, protivnički igrač više neće morati da čeka da ona napusti kazneni prostor, već će moći da krene na nju čim je golman ispuca.

o Žute i crvene kartone će ubuduće moći da dobiju treneri, pomoćnici ili bilo koji igrači sa klupe ili pored klupe za rezerve. Ukoliko ne može da se ustanovi ko je, na primer, uputio grublji prigovor sudiji, biće kažnjen onaj zvaničnik ekipe ili igrač koji se u tom trenutku našao u "tehničkom prostoru".

o Ako se igra iz bilo kog drugo razloga, osim kaznenog udarca, zaustavlja u šesnaestercu, sudija će loptu spustiti samo golmanu.

PROČITAJTE JOŠ: SA POSLA NA PARTIZAN: Crno-bele umesto Kilmarnoka očekuje dvomeč sa poluprofesionalcima iz Velsa

o Igrač će biti kažnjen žutim kartonom zbog nepristojne proslave gola (na primer skidanje dresa), čak i ako je gol poništen.

o Prilikom izvođenja penala golman ne sme da dodiruje ni jednu stativu ili prečku i mrežu. Mora da ima bar jednu nogu na gol liniji kada udarac počinje i ne sme da stoji iza linije gola.

o Izvođač kaznenog udarca može da ima kratko ukazivanje medicinske pomoći ili kratak lekarski pregled pre nego što izvede penal.

o Ako se sudija sprema da pokaže žuti ili crveni karton, a ekipa u čiju korist je dosuđen prekršaj izvede brz slobodan udarac i stvori obećavajuću priliku za gol, sudija sme da odloži pokazivanje kartona do sledećeg prekida igre, ukoliko arbitar ne ometa tim koji čeka sankciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije