ZAKOTRLjAĆE se "bubamara" terenima posle kratke letnje pauze, a 14. šampionat Srbije trebalo bi po mnogim parametrima da bude kvalitetniji, neizvesniji od svih prethodnih, s tim što posle dužeg vremena naša liga ima naslovnog sponzora, pa će nositi ime Linglong tajer Superliga Srbije.

Kineska firma je pronašla svoj interes, i ugovorom vrednim oko 1,2 miliona evra, za tri godine kupila je ime, dok TV prava, i to ugovorom od tri miliona evra, i dalje poseduje Arena sport, preko koje će se od petka do nedelje direktno prenositi mečevi. Novi sponzor, nova infrastruktura - jer je zamenjeno ili rekonstruisano 10 terena širom zemlje, i novi vetrovi karakterišu predstojeći šampionat - kaže, za "Novosti", generalni sekretar Zajednice Darko Ramovš, i otkriva najvažniji detalj.

- Doneta je odluka da se inicira pokretanje procesa privatizacije klubova. Želja je da se zakon o sportu prilagodi na način da privatizacija ne bude obavezna, već da to učine oni koji to žele, a oni koji neće ne moraju - otkriva Ramovš.

KINEZI IMAJU INTERES "LINGLONG tajer" je kineska firma za proizvodnju guma (fabriku u izgradnji u Zrenjaninu), koja godišnje proda 13,5 miliona guma, a sponzioriše Juventus i Volfsburg. - Ugovor je izazov za nas, i pored finansijskog efekta koji će se opet komentarisati na razne načine. On signalizira svim ostalim kompanijama da je pravo vreme da se uključe u marketing pul Zajednice, jer očigledno dolazi bolje vreme. IO Zajednice će odlučiti kako će se novac potrošiti.

Svi klubovi Superlige i veći deo Prve lige Srbije izjasnili su se da nemaju ništa protiv pokretanja inicijative.

- O namerama smo obavestili FS Srbije. U ime klubova podnećemo inicijativu, a Savez, kao krovna organizacija, proslediće materijal Ministarstvu. Privatizacijom bismo se za još jedan korak približi potpuno profesionalnoj ligi. Stvorio bi se prostor za ulaganje privatnog kapitala, a on bi doneo korist u skorijoj budućnosti.

Država i FSS planiraju da investiraju ozbiljan novac u rekonstrukciju ili izgradnju 10 stadiona širom Srbije, ali praksa nam pokazuje da sav taj napor ne mora da bude i nagrađen ako ne postoje dobri domaćini. Sloboda Užice, Novi Pazar i OFK Beograd su u trećoj ligi, a Jagodin čak u petoj.

- Vremena se menjaju, koncept finansiranja samo od prodaje igrača odumire, klubovi bi morali da žive od rezultata, a da zarada iz prelaznog roka bude samo bonus. Zato je potrebna privatizacija.

Superliga ima i negativan imidž, navijača je sve manje, a mnogo se govori o nameštenim mečevima, čak i UEFA opominje, a FSS pooštrava disciplinski pravilnik.

- Tema regularnosti je uvek aktuelna, od kada znam za sebe, i to ne samo u našoj zemlji, već i u celom svetu. Od toga ne može da se pobegne. Ranije se pričalo o utakmicama "tri za tri", i od kada su se pojavile kladionice priča se o tome. To je prenaglašeno, često naduvano, postoje organi koji se time bave. I zbog svih prenaglašenih negativnosti privatizacija je jedini lek, jer ljudi koji ozbiljno pristupaju poslu neće dozvoliti da gube novac zbog nekih nečasnih radnji, već će gledati da zarade.

Ne postoji problem, već samo situacija koja mora da se reši, vodi se Ramovš tim geslom, i ističe niz pozitivnih stvari u 14. izdanju Superlige.

- Svi klubovi elite imaće ove sezone profesionalne igrače, a značajni pomaci napravljeni su u Prvoj ligi Srbije, koja je bila bukvalno amaterska. U ovoj sezoni moraju da imaju 50 odsto profesionalaca u kadru, a sledeće 100 odsto. Posle dugo vremena, PLS ima korist i od TV prava. U saradnji sa Arenom i "Telekomom Srbije" pokušaćemo na svim stadionima da iniciramo uvođenje optičkog interneta kako bismo stvorili prostor za produkciju svih utakmica obe profi lige, kako u direktnim prenosima, tako i putem striminga. To je značajno zbog marketinške vrednosti liga, regularnosti i potencijalnog uvođenja VAR sistema.

Sajtovi liga veoma dobro rade, dobra je i posećenost video-igre "Ril-menadžer" (Real menager) o Superligi Srbije.

- Možda nam neće doneti neki značajniji novac, ali sigurno će podićio imidž lige, jer imamo mnogo prijavljenih igrača dobi od sedam do 77 godina. Marketinški smo ovim dobili novi prostor.

Arenasport, kao vlasnik TV prava, diktira termine odigravanja mečeva i satnice se često menjaju iz raznih razloga.

- Termini su u nadležnosti našeg direktora Vladimira Bulatovića, on vodi računa o tome da ispuni prvo zahtev Arene, a zatim da sve to uskladi sa klubovima koji igraju u evrokupovima, usaglasi sa policijom i faktorom bezbednosti. Ali želja svih je da se u ovom segmentu napravi pomak i fiksiraju termini, te dobiju vidljivi rezultati.

Sistem takmičenja je isti, sa izmenom da je ukinuta podela bodova u doigravanju.

- Model je od početka bio osporavan, uvek je bio tema, neki su bili "za", neki "protiv". Ova sezona nam može dati odgovore na takmičenje bez podele bodova, kako bismo imali jasna rešenja za budućnost sistema takmičenja. Bitno je da imamo ligu koja počinje leti ranije, jer se pokazalo da klubovi od toga imaju veću korist, a posebno oni koji se takmiče u Evropi.

Kako vratiti navijače, pitanje je svih pitanja.

- Publika je specifična, danas je 21. vek, a stadioni su iz sredine 20. Nemate ve-ce, zaštitu od sunca i kiše, niko ne dolazi samo zbog fudbala kad ima 50 TV prenosa. Na stadionu moraš kvalitetnio da provedeš tri sata, a imaš uslove i da popiješ, pojedeš, da imaš komfor, dobre terene... Nije nedostatak samo u poverenju i regularnosti. Kad budemo imali titulare u klubovima i dobru infrastrukturu, tada ćemo imati punije stadione. To vreme će doći. Za jedno pet godina možemo da imamo mnogo kvalitetnu profesionalnu ligu. Talenta imamo - veruje Ramovš, nekada veoma dobar profesionalni fudbal.

FSS POMOGAO ZA TERENE

FS Srbije, Zajednica, gradske i lokalne samouprave investirali su ovog leta više od tri miliona evra za rekonstrukciju 10 terena i stadiona širom Srbije.

- Moramo da zahvalimo Savezu za pomoć u organizaciji adaptacije svih terena pred početak sezone. Imaćemo veoma dobre terene, ali ulagalo se i u terene sa veštačkom travom, pa sada nema regiona koji nema dobre uslove. Mi ćemo obezbediti i edukaciju u klubovima u vezi sa održavanjem terena, jer nije teško kupiti terene koliko je teško održavati ih.


CRVENA ZVEZDA

Osnovan: 1945.

Predsednik: Svetozar Mijailović

Trener: Vladan Milojević

Adresa: Ljutice Bogdana 1 a, Beograd

Telefon: +381 11 7672 060

Stadion: "Rajko Mitić"

Kapacitet: 52.000

Trofeji: Kup šampiona 1991, Interkontinentalni kup 1991, 30 titula prvaka, 24 trofeja Kupa

Veb adresa: www.crvenazvezdafk.com

PRELAZNI ROK

Došli: Tomane (Tondela), Pankov (Radnički (N), Vasiljević (Radnik), Žander (Pafos), Marong (Trajal), Fićović (Borac Č), Kanjas (PAOK).

Otišli: Joveljić (Ajntraht F), Terzić (Fiorentina), Čaušić (Arsenal T), Savić (APOEL), Ze Markos (Avai), Meleg, Jirka (Radnički N pozajmica), Cvetković (Čukarički), Tanko (Mladost L), Supić, Milijaš kraj karijere.

RADNIČKI NIŠ

Osnovan: 1923.

Predsednik: Ivica Tončev

Trener: Simo Krunić

Adresa: IX brigade bb, Niš

Telefon: +381 18 527 259

Stadion: Gradski

Kapacitet: 18.151

Trofeji: -

Veb-adresa: www.fkradnickinis.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Makarić (Bačka), Bojović (Mladost), Meleg, Jirka (poz. C. zvezda), L. Đorđević (Karbvina), Đilas (Jedinstvo Surčin), Ostojić (Dukla), Knežević (Voždovac), Čermelj (Teleoptik), Batrović (Etar), Tomić (Zemun), Mihajlović (Rad)

Otišli: Crnomarković (Leh), Pankov (C. zvezda), Stanković , Ristić (AE Larisa), Kostić (Blu Vajs), Grbić (Budućnost), Drinčić (Vojvodina), M. Živković (Voždovac), P. Petrović, Nikodijević (?)

PARTIZAN

Osnovan: 1945.

Predsednik: Milorad Vučelić

Trener: Savo Milošević

Adresa: Humska 1, Beograd

Telefon: +381 11 3693 815

Stadion: Partizana

Kapacitet: 32.710

Trofeji: 27 titula prvaka, 16 trofeja Kupa

Veb-adresa: www.sr.partizan.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Sadik (Roma, poz.), Pešukić (Budućnost P), Vujačić (Zeta), Lutovac (Rad), Brežančić (Malaga), Dinga (Ural, poz.)

Otišli: Marković (Olimpijakos), Čermelj (Mačva), Vlalukin (Metalac), Vakulko (Dnjipro), Kokir (Vojvodina), Birmančević (Čukarički), Karišić (Voždovac), Saša Ilić kraj karijere, Ndžaj (Od Grenland, poz.)

ČUKARIČKI

Osnovan: 1926.

Predsednik: Dragan Obradović

Trener: Aleksandar Veselinović

Adresa: Beogradskog bataljona 25, Beograd

Telefon: +381 11 3573 905

Stadion: Čukaričkog

Kapacitet: 7.000

Trofeji: Kup Srbije 2015.

Veb-adresa: www.fkcukaricki.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Ćirković (Voždovac), Cvetković (C. zvezda), Birmančević (Partizan)

Otišli: Mudrinski (Jagielonija), Đurić (Vojvodina), Radić (Trajal), Kiso (Zemun), M. Ilić (IMT)

VOJVODINA

Osnovan: 1914.

Predsednik: Vojislav Gajić

Trener: Nenad Lalatović

Adresa: Novosadski put 14, Novi Sad

Telefon: +381 21 820 491

Stadion: "Karađorđe"

Kapacitet: 15.000

Trofeji: 2 titule prvaka, 1 trofej Kupa

Veb adresa: www.fkvojvodina.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Drinčić (Radnički N.), Čović (Proleter), Gemović (Mačva), Vučić (Zemun), Bojić (Mladost L), Đurišić (Dinamo V), Đurić (Čukarički), Kokir (Partizan)

Otišli: Srećković (Spartak ŽK), Zlomislić (Zrinjski), Graovac (Astra), Mesarović (Napredak), Mandić (Kabel), Mil. Đurić, Mitošević (?)

MLADOST LUČANI

Osnovan: 1952.

Predsednik: Vladimir Đorđević

Trener: Goran Stanić

Adresa: Radnička bb, Lučani

Telefon: + 381 32 817 809

Stadion: Mladost

Kapacitet: 8.000

Trofeji: -

Veb adresa: www.fkmladostlucani.com

PRELAZNI ROK

Došli: Suraka, Vukajlović (Dinamo V.), Milošević (Laval), Stanisavljeivć (Slavija S), Obrovac (Mačva), Tanko (C. zvezda), Stojanović (Radnik), Eliomar (Široki brijeg)

Otišli: Tumbasević (TSC), Dimić (Balzan), Markoski (Napredak), Bojić (Vojvodina), Pejović (Dinamo Minsk), Bojović (Radnički), Jevremović (Javor), Jovanović (Zlatibor), Golubović (?)

NAPREDAK

Osnovan: 1946.

Predsednik: Marko Mišković

Trener: Predrag Rogan

Adresa: Stanka Gavrilovića bb, Kruševac

Telefon: +381 37 442 016

Stadion: "Mladost"

Kapacitet: 10.331

Trofeji: -

Veb adresa: www.fknapredak.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Pavićević (OFK Titograd), Desančić (Bežanija), Zec (Krupa), Milovanović, Pajović (Radnik), Milošević (Zemun), Ćurković (Proleter), Markoski (Mladost), Spremo (Bačka), Ožegović (Dinamo V), Mesarović (Vojvodina)

Otišli: Deak (MTK), Nik. Petrović (Radnički N), Trnavac (Trajal), Marinković (Trnava), Stevanović, Ne. Petrović,Ostojić, Zukanović (?)

VOŽDOVAC

Osnovan: 1912.

Predsednik: Momir Veljković

Trener: Radomir Koković

Adresa: Zaplanjska 32, Beograd

Telefon: +381 11 3975 450

Stadion: Voždovca

Kapacitet: 5.200

Trofeji: -

Veb-adresa: www.fkvozdovac.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Cvetković (Zemun), Lasickas (Jagielonija), Stojčev (Tuzla), Daničić (C. zvezda), Živojinović (Jedinstvo Ub), Trkulja (Sinđelić), Karišić (Partizan), Nikolić (Minsk), Živković (Radnički N), Bosančić (?)

Otišli: D. Srnić (LKS), Trujić (Debrecin), Veličković (Treleborg), Ćirković (Čukarički), Sikimić (Tabor), M. Jovanović (Borac BL), Pavlović (Zemun), Knežević (Radnički N), Arsić (MZ Haka), Luković (Rakov), Duronjić (TSC), Avram (Bežanija), Matović (?)

SPARTAK ŽK

Osnovan: 1945.

Predsednik: Nikola Simović

Trener: Vladimir Gaćinović

Adresa: Park Rajhl Ferenca 10, Subotica

Telefon: +381 24 553 818

Stadion: Gradski

Kapacitet: 13.000

Trofeji: -

Veb-adersa: www.fkspartak.com

PRELAZNI ROK

Došli: Vidaković (Hajduk 1912), Srećković (Vojvodina), Šimura (Mačida)

Otišli: Kerkez (Maritimo), Torbica kraj karijere, Hovels, Đenić (?)

RAD

Osnovan: 1958.

Predsednik: Marko Kapor

Trener: Bogdan Korak

Adresa: Crnotravska bb, Beograd

Telefon: +381 11 3671 267

Stadion: "Kralj Petar Prvi"

Kapacitet: 6.000

Trofeji: -

Veb-adresa: www.fkrad.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Jagodić (Dobanovci), Stjepanović (Makedonija ĐP), Nikolić (?)

Otišli: Lutovac (Partizan), Balabanović (Proleter), Šuljagić (Radnički P), Stojanović (Zlatibor), Bainović (Gornjik), Mihajlović (Radnički N), Marković (?)


RADNIK

Osnovan: 1926.

Predsednik: Stanislav Tončev

Trener: Slaviša Božičić

Adresa: Vase Smajevića bb

Telefon: +381 17 814 114

Stadion: Gradski

Kapacitet: 3.312

Trofeji: -

Veb adresa: www.fk-radnik.com

PRELAZNI ROK

Došli: Kostić (Metalac), Mladenović (Zemun), Islamović (N. Pazar), Kostić (AGMK), Bogdanovski, Stojanović (Bežanija)

Otišli: Vasiljević (C. zvezda), Pajović, Milovanović (Napredak), lekić (Mačva), F. Stojanović (Mladost)

MAČVA

Osnovan: 1919.

Predsednik: Ivica Kralj

Trener: Darko Tešović

Adresa: Pocerska 1, Šabac

Telefon: +381 15 310 180

Stadion: "Mačva"

Kapacitet: 5.500

Trofeji: -

Veb-adresa: www.fkmacva.com

PRELAZNI RO

Došli: Dukić (Kjevo), Vujasin (Radnički 1923), S. Ilić, F. Čermelj (Partizan), Lekić (Radnik), Jeremić (Bežanija)

Otišli: Lazarević (Dinamo V), Obrovac (Mladost), Gemović (Vojvodina), Miketić (N. Pazar), Vičić, Marveđo, Babić, Ivić, Gavrić (?)

PROLETER

Osnovan: 1951.

Predsednik: Stevo Buljić

Trener: Milić Ćurčić

Adresa: Omladinska 48, Novi Sad

Telefon: +381 21 6411 605

Stadion: "Slana bara"*

Kapacitet: 1.200

Trofeji: -

Veb-adresa: www.fkproleter.rs

PRELAZNI ROK

Došli: Petrić (Panahaiki), Lekić, Pejić, Golubović, Ivančević (Brodarac), Lukić (Žarkovo), Pantić, Radinović, Jovanović (Bačka), Ratković (Pisek), Knežević (Beočin), Milović (Olimpik Sar), Balabanović (Rad), Jedigarjan (Alaskert), Mirosavljev (Irtiš), Lukaševič (Žondino)

Otišli: Lambulić (Soligorsk), Ćuković (Napredak), Čović (Vojvodina), Vujaklija (Borac BL), Jokić, Bempah, Veselinović, Bošković, Tanasin, Plavšić, Nikolić, Vukobratović, Krasić, Govedarica, Vesić (?)

* igraju na "Karađorđu" u Novom Sadu

TSC BAČKA TOPOLA

Osnovan: 1913.

Predsednik: Janoš Žemberi

Trener: Zoltan Sabo

Adresa: Maršala Tita 63, Bačka Topola

Telefon: +381 24 221 505

Stadion: Gradski u Bačkoj Topoli*

Kapacitet: izgradnja

Trofeji: -

Veb-adresa: www.fktsc.com

PRELAZNI ROK

Došli: Grabež (Bačka), Antonić (Alaskert), Tumbasević (Mladost), Balaž (Partizan). Krstović (C. zvezda), Antal (Mirkurea). Duronjić (Voždovac)

Otišli: Plavšić (Radnik Bij), Pinter (Seged), Stojaković, Erak, Mezei, Milosavljević (?)

* ove sezone igraju u Senti

INĐIJA

Osnovan: 1933.

Predsednik: Zdravko Mrđa

Trener: Srđan Blagojević

Adresa: Železnička BB, Inđija

Telefon: +381 22 510 909

Stadion: Inđija

Kapacitet: 4.000

Trofeji: -

Veb-adresa: www.fkindjija.com

PRELAZNI ROK

Došli: M. Janjić (Kaspi), V. Janjić, Podunavac (Zemun), Tomić (Bačka), Bubalo (Lamphun), Josović (Javor M)

Otišli: Kočović (Kabel), Bađi (Zvijezda 09), Damnjanović, Izberović (?)

JAVOR

Osnovan: 1912.

Predsednik: Dragomir Lazović

Trener: Igor Tufegdžić

Adresa: 13 septembar bb, Ivanjica

Telefon: +381 32 664 478

Stadion: Kraj Moravice

Kapacitet: 5.000

Trofeji: -

Veb adresa: www.fkjavor.com

PRELAZNI ROK

Došli: Jevremović (Mladost), Pavišić (Dinamo V), Jovanović (Brodarac).

Otišli: Marinković (Bačka), Josović (Inđija), Jeveričić, Milovanović (?)

PRVACI SRBIJE

2007. C. zvezda

2008. Partizan

2009. Partizan

2010. Partizan

2011. Partizan

2012. Partizan

2013. Partizan

2014. C. zvezda

2015. Partizan

2016. C. zvezda

2017. Partizan

2018. C. zvezda

2019. C. zvezda

KUP SRBIJE

2007. C. zvezda

2008. Partizan

2009. Partizan

2010. C. zvezda

2011. Partizan

2012. C. zvezda

2013. Jagodina

2014. Vojvodina

2015. Čukarički

2016. Partizan

2017. Partizan

2018. Partizan

2019. Partizan

GOLGETERI

2007. Baljak (Banat) 18

2008. Jestrović (C. z.) 13

2009. Diara (Partizan) 19

2010. Mrđa (Vojv.) 22

2011. Iliev (Part) 13

Kaluđerović (C. z.)

2012. Spalević (Radn. K.) 19

2013. M. Stojanović (Jag.) 19

2014. Mrđa (C. z) 19

2015. Frajdej (Mlad. L.) 15

2016. Katai (C. zvezda) 21

2017. Đurđević (Partizan) 24

2018. Pešić (C. zvezda) 25

2019. Haskić (Radnički N.) 24

BROJKE

460 igrača u Suzperligi

182,7 miliona evra vrednost igrača po "Transfermarktu"

52,85 miliona evra vrednost igrača Zvezde po "Transfermaktu"

52 stranaca u Superligi

24,9 godina prosek starosti igrača

4,65 miliona evra vrednost igrača Inđije po "Transfermarktu"

o Proleter i Vojvodina igraju na "Karađorđu", kao Inter i Milan u Milanu.

O Oficijalna lopta Superlige i dalje će ostati iz kompanije "Najk"

o Marko Marin je sa vrednošću od pet miliona evra najskuplji igrač lige po "Transfermarktu"

PROPOZICIJE

LIGA se igra trokružno, ukupno 37 kola, redosled se određuje na osnovu broja osvojenih bodova, gol-razlike. Posle prvog dela po klasičnom bod sistemu od 30 kola, igraju se plej-of (8 klubova) i plej-aut (8).

Novina je što se u plej-ofu ne dele bodovi. Ukoliko dve ekipe imaju isti broj bodova, odlučuje: međusobni skor, gol-razlika, veći broj postignutih golova.

Po zvaršetku Superlige 15. i 16. ispadaju iz Superlige, a 13. i 14. na tabeli igraju dvomeč baraža za opstanak u eliti sa 3. i 4. po plasmanu u Prvoj Ligi Srbije (13.-4, 14.-3).

stranci - 52

C. ZVEZDA (8): Žander (Braz.), Kanjas (Špa.), Marin (Nem.), Boaći (Gana), Ben (Komori), Tomane (Port.), Ebisilio (Hol), Krstović (C. Gora)

PARTIZAN (9): Vujačić, Pešukić (C. Gora), Valijente (Španija), Enake (Rumunija), Suma (Gvineja), Zakarić (BiH), Gomeš (Zelenortska ostrva), Sadik (Nigerija)

ČUKARIČKI (5): Kopitović, Kajević, Nikčević, Rakonjac (C. Gora), Ovusu (Gana)

VOJVODINA (2): Eze (Nigerija), Seku Kone (SAD)

RADNIČKI N. (4): Bondarenko (Ukrajina), Noma (Japan), Batrović (C. Gora), Jorka (Slovačka)

MLADOST L (6): Šatara (BiH), Amos (Nigerija), Eliomar (Brazil), Suraka, Tanko (Gana), Vailant (Kamerun)

SPARTAK ŽK (2): Dubljević, Vukčević (C. Gora)

NAPREDAK (3): Ćuković (C. Gora), Režis Baha (Kamerun), Ndijaje (Senegal)

RADNIK (2): Danoski (Makedonija), Kjeremeh (Gana)

RAD (1): Hvang (J. Koreja),

VOŽDOVAC (1): Lasickas (Litvanija)

MAČVA (1): Kosanić (BiH)

PROLETER (4): Leandro (Brazil), Milović (BiH), Jedigarjan (Jermenija), Lukaševič (Belorusija)

JAVOR M (3): Amani (O. Slonovače), Mrkaić, Đerić (BiH), Krnić (C. Gora)

TSC (1): Antal (Rumunija)

INĐIJA (1): Mrđa (BiH)