SRPSKI HEMATOLOZI O SINIŠI MIHAJLOVIĆU: Izlečenje sa visokim procentom

A. VASIĆ

ponedeljak, 15. 07. 2019. u 08:40

СРПСКИ ХЕМАТОЛОЗИ О СИНИШИ МИХАЈЛОВИЋУ: Излечење са високим процентом

Ana Vidović

Pred našim asom je proces lečenja hemioterapijom, koji može da traje najmanje dva meseca

PREMA rečima stručnjaka za bolesti krvi, akutna leukemija nastaje iznenada, napreduje brzo i ne postoji nikakva prevencija koja može da spreči razvoj bolesti. Lečenje je posebno za svakog pacijenta, ali najčešće počinje primenom hemioterpije, nakon čega se nastavlja korišćenje lekova.


- U početnoj fazi, vrlo su važni takozvani potporni lekovi, koji štite od komplikacija bolesti i nastanka infekcija - kaže za "Novosti" dr Vladislava Đurašinović, hematolog KCS. - U zavisnosti od konkretnog slučaja, koriste se citostatici, koji su sada napredovali i nemaju toliki broj kontraefekata, kao što je bio slučaj prethodnih godina. Target terapija je često rešenje, dok se određene vrste biološke terapije za ovu bolest još ispituju, nisu u širokoj upotrebi i koriste se u okviru kliničkih studija.


PROČITAJTE JOŠ: NAVIJAČI DOČEKALI MIHAJLOVIĆA: Siniša, ne odustaj (VIDEO)


Prof. dr Ana Vidović, načelnik odeljenja Akutne leukemije 2 na Klinici za hematologiju u Kliničkom centru Srbije, kaže da se još ne zna sa sigurnošću koji oblik bolesti ima naš proslavljeni sportista, ali se pretpostavlja da je u pitanju jedan od dva osnovna tipa, mijelocitna ili limfoplastna leukemija.


- Prvi oblik pogađa oko 80 odsto obolelih i karakterističan je za osobe starije od 60 godina, dok se drugi oblik češće susreće kod dece - kaže prof. dr Ana Vidović. - Oba oblika leče sa sa visokim procentom. Osim toga, postoji vrsta akutne promilocitne leukemije, koja se uspešno leči u čak 90 odsto slučajeva.


PROČITAJTE JOŠ: MIHO, BOLEST TE NEĆE UPLAŠITI: Poruke podrške za Sinišu stižu sa svih strana


Kada lečenje protiče kako treba, pacijent kroz mesec dana može da ide na kućno lečenje, u periodu od tri ili četiri nedelje. Nakon toga, nastavlja se sa blažim oblicima terapije.


- Kada dođe do te faze, već će biti poznato da li je transplantacija najbolje rešenje - kaže prof. dr Ana Vidović. - Ona je uspešna u proseku u 40 odsto slučajeva. Ukoliko se bude tražio podudaran davalac koštane srži, naša zemlja je takođe uključena u međunarodnu mrežu, što znači da davalac može da bude neko iz Srbije.


POSETE STROGO KONTROLISANE

RAZLIČITIM testovima i analizama narednih dana biće utvrđene pojedinosti, koliko je bolest agresivna i koliko brzo napreduje. Omogućeni najbolji uslovi i dostupnost lekara, sigurno mogu da doprinesu lečenju.

- Najverovatnije će neko vreme biti izolovan i lečiti se u bolničkim uslovima. Potrebno je da se obezbede filteri za prečišćavanje vazduha. Posete u ovoj fazi bolesti mogu da budu dozvoljene, ali isključivo kada se prilikom poseta nose hirurške maske i oprema, kako bi mogućnost za infekciju bila maksimalno smanjena. To je najvažnije u ovim fazama bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ненад

15.07.2019. 09:00

Наравно да је болест излечива. Човек је физички јак јер се годинама бавио спортом, ради увек на отвореном простору, пун је пара ко брод па може да плати лечење. Не постоји ни један разлог да не успе. За бригу је када хирург од малолетне деце самохране мајке која има здравствену књижицу тражи 500 евра да би је оперисао а они немају након чега се са тешко болесном мајком враћају кући.

Milorad

15.07.2019. 12:13

Da, da bogati ne umiru, od bolesti, samo zato što imaju para, kakvo površno razmišljanje.

naranca

15.07.2019. 12:49

- ''Prvi oblik pogađa oko 80 odsto obolelih i karakterističan je za osobe starije od 60 godina, dok se drugi oblik češće susreće kod dece - kaže prof. dr Ana Vidović''----I gde je tu gospodin Mihajlovic?