ZVEZDAN Terzić se i te kako mešao u patriotizam Ljubiše Tumbakovića i crnogorskih reprezentativaca iz Crvene zvezde pred meč sa "Kosovom". O svemu što se dešavalo sa sada srpskim selektorom, kao i o ulozi generalnog direktora Crvene zvezde, predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević pričao je za "Nedeljnik":


- Tumba me je razočarao kao čovek i kao profesionalac. Vidim da je po postavljenju za selektora Srbije rekao da ne zna da li je doneo ispravnu odluku, ali jeste logičnu. Kako to može da izjavi čovek koji ima principe? Koji su to principi? Kako može neko da te nazove u minut do 12 i kaže ti "nemoj da vodiš reprezentaciju Crne Gore?" Da li neko zaista misli da je tu odluku doneo po ličnom ubeđenju? Ili su ga zvali iz kabineta.


Pročitajte još Savićević o uticaju na Tumbakovića: Terzić je bacio "atomsku bombu" na naš fudbal

SRBIJA JE MOJA DRUGA KUĆA NA nedavnu Terzićevu opasku i svojevrsnu poruku da "posle svega treba doći u Beograd", Dejan Savićević je odgovorio: - Rekao sam i ja njemu da valja doći u Crnu Goru. Daleko od toga da ja mrzim Srbiju. Ja Srbiju doživljavam kao svoju drugu kuću. Tamo sam proveo tri i po najlepše godine života, sin mi se rodio u Beogradu.


Nije se ovde zaustavio Savićević, jer je pričao i o "lažnom patriotizmu".


- Ne postaje se patriota u minut do 12. Kada smo izvukli Kosovo, Tumbaković je mogao da bude toliki patriota i da mi kaže: "Dejo, ja to ne mogu da vodim." Mogao je i u martu mesecu, kad su nam prošle prve utakmice, da dođe i da mi kaže: "Vidi, Dejo, Kosovo dolazi, ne mogu ja to." I tada, da mi je rekao, kazao bih mu: "U redu, prihvatam" - dodao je prvi čovek FSCG.


Odmah zatim je Savićević otkrio i šta se dešavalo tokom poslednjeg sastanka pred meč u Podgorici:


- Na tom sastanku, Tumbaković se gotovo zaplakao. To znaju igrači koji su bili tu. Rekao je: "Ja sam vas izdao."


A onda i o Zvezdanu Terziću:


- On se jeste mešao u sve ovo! Kakav je to način da kažeš da nisi, a zvao si igrače, prenosio poruke, slao ih... Zvao je i Tumbakovića i rekao mu da ne treba da igra Ivanić, jer su velika sredstva uložena u njegovo dovođenje i kako ne bi bilo dobro, jer navijači potom neće dozvoliti da on igra za Zvezdu. Zvao je i Ivanića, a koliko sam shvatio, nije u nekoj dobroj komunikaciji sa Filipom Stojkovićem. Barem tada nije bio, ne znam da li su propravili odnose. I posle je prebacio priču da sam ja protiv Srba. Šalje ljudima poruke da ja mrzim Srbe. Ali, samo da ne bude u zabludi da je neko u Crnoj Gori u to poverovao i što se tiče fudbalskih ljudi i ovih do kojih je njemu stalo i njegovog prijatelja kod kojeg ide pod skute. Da ne misli da je njega ubedio - kaže Savićević.


Pročitajte još TERZIĆ EKSPRESNO ODGOVORIO SAVIĆEVIĆU: Stav dvojice igrača Zvezde je stav protiv tzv. Kosova, a ne Crne Gore

Objašnjavajući kako je od Zvezdine fudbalske legende postao praktično nepoželjna osoba u Srbiji, Savićević je bio kratak:


- Ja ne delim ljude po veri ili naciji, mrzim jedino lažove. A to je on (misli na Terzića, op.a)!


A na Terzićevu nedavnu opasku da je Savićevića "zahvatilo ludilo", prvi čovek FSCG odgovara:


- To što Terzić naziva ludilom je moj karakter koji će on dobro osetiti. Pre nego što mi opet odgovori, neka pročita intervju Ilije Petkovića, koji je svojevremeno dao o njemu, jer će mu taj intervju biti med i mleko.


IGRAČI ZNAJU KO JE ZVAO IVANIĆA

DOKAZUJUĆI da je Zvezdan Terzić vršio pritisak na Tumbakovića i dvojicu igrača Crne Gore, Savićević naglašava:

- Pitajte sve igrače, kad je izašla Terzićeva izjava, bili smo u Češkoj. Igrači me pitaju: "Predsedniče, jeste li čitali ovo", i kažu: "Kako ga nije sramota, mi smo bili tu kad je zvao Ivanića." Čovek je sam sebe provalio. On je poslednji čovek u Srbiji koji je trebalo da to uradi fudbalskoj Crnoj Gori, jer dobro zna koliko mu se pomoglo kad mu je bilo teško.