SRBIJA ima vrhunske igrače i samo je potrebno da vredno rade i slušaju novog, iskusnog selektora! Ovo je poruka legendarnog Bore Milutinovića (74), kojeg smo juče sreli u beogradskom Bezistanu, kod višedecnijskog prijatelja Jovana Otaševića.

Red priče o fudbalu, red o priče o Beogradu. Sa Borom nikada nije dosadno.

MOJ BEOGRAD Poslednjih nekoliko decenija Bora Milutinović najmanje vremena provodi u Beogradu u kojem je šezdesetih godina prošlog veka proveo prelepe igračke dane u dresovima Partizana i OFK Beograda.
- Sećam se ovog Bezistana, u kojem smo se sada sreli, kao mesta koje je bilo prestižno sastajalište u vreme kada sam igrao u Beogradu. Promenili su se i Bezistan i Beograd – kaže nam Milutinović.

- Brine me na šta liči današnji fudbal. Nema mašte, nema one lucidnosti, da pogledaš u jednu stranu, a da, u stvari, imaš pregled igre i na drugoj strani terena. Još mi je sveža rana poraz Srbije prošlog leta od Švajcarske na Mundijalu u Rusiji. Nismo smeli onako... Svi bi da okrive Tošića što nije rušio Šaćirija, a morali smo pametnije da odigramo i posle 1:0 za nas i posle 1:1 i remija koji smo imalu u džepu, pa sa četiri boda Bog da nas vidi pred meč sa Brazilom - skenira svaki detalj Milutinović.

Ako nekome treba verovati - onda je to legendarni Bora. Vodio je sa selektorske klupe Meksiko, Kostariku, Amerikance, Nigeriju i Kineze na čak pet svetskih prvenstava, u Meksiku 1986, Italiji 1990, SAD 1994, Francuskoj 1998. i Koreji i Japanu 2002. godine. Trenirao selekcije Hondurasa, Jamajke, Iraka, i još šest klubova...

Pa, opet malo o fudbalu:

- Igrate li šah? Znate li šta je najvažnije u šahu? Pa, kao i kada se krene u rat: da sačuvamo kralja. Tako vam je i u fudbalu, mora da se sačuva šesnaesterac, naš golman. U napadu nam treba mašta, potez više. Žao mi je što to više ne vidim kod igrača, što to ne vidim kod svojih kolega trenera. Pre neki dan gledam polufinale Kopa Amerika u kojem je Urugvaj posle 0:0 i penala izbacio Peru. Golman Perua tokom 120 minuta igre i kod penala, ni jednom nije dotakao loptu. Meni je to neshvatljivo.