Blater pokrenuo postupak protiv FIFA zbog moralne štete i satova

Beta

četvrtak, 04. 07. 2019. u 16:47

Блатер покренуо поступак против ФИФА због моралне штете и сатова

Sep Blater foto: AP

Već su prošle četiri godine i ništa se nije dogodilo, slučaj treba rešiti, pošto taj slučaj ne postoji - rekao je Švajcarac
Bivši predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater počeo je sudski postupak protiv svetske kuće fudbala zbog "moralne štete", ali i jer želi da mu vrate 60 satova uzetih tokom istrage o korupciji u fudbalu.

Blater je 17 godina na čelu Fife završio 2015. godine u jeku korupcionaškog skandala i suspendovan je na šest godina. Utvrđeno je da je odobrio dva miliona švajcarskih franaka "nelojalne isplate" bivšem predsedniku Uefa Mišelu Platiniju. Obojica su negirali nepravilnosti.


Blater je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao i da želi da razgovara sa francuskim istražiteljima oko dodeljivanja domaćinstva Svetskog prvenstva 2022. godine Kataru. Istraga o tome traje dve godine, a prošlog meseca Platini je u Parizu priveden i ispitan.

- Spreman sam da pomognem da se razjasne sve te situacije. Čuo sam da bi želeli da razgovaraju sa mnom - rekao je 83-godišnji Blater.

U sklopu sličnih istraga o dešavanjima u Fifi, Blater je razgovarao sa nemačkim i švajcarskim vlastima.

Krivični postupak protiv njega pokrenut je 2015. godine u Švajcarskoj, on je ostao osumnjičeni, ali još nije podneta optužnica. Blater je rekao da je vreme da se slučaj završi.

- Već su prošle četiri godine i ništa se nije dogodilo, slučaj treba rešiti, pošto taj slučaj ne postoji. Ne može biti optužbe, inače bi se to odavno dogodilo, ali nisam siguran da će to dogoditi sada. Želim da branim svoja prava, branići se dok sam živ. Nisam izgubio borbeni duh.

Rekao je da je počeo sudski postupak protiv Fife, pošto tvrdi da Fifa i dalje drži mnogo njegovih ličnih stvari, među kojima i oko 60 satova.

- To su moji satovi, vratite mi moje satove. To mi je važno. Radio sam u časovničarskoj industriji i napravio sam kolekciju. Oni su bili 41 godinu u Fifi, mogao sam odavno da ih odnesem kući. Zašto se bore za te satove? Nema poštovanja, predsednik Infantino nema poštovanja.

Doda je da je zbog skandala u Fifi njegova porodica više patila od njega.

- Sada živim u miru sa sobom, ali moja porodica je patila. Patila je više od mene. Moju unuku su maltretirali u školi kada je imala 14 godina i morala je da napusti tu školu. Sada ima 18 godina. Užasno je. Dobila je diplomu, ali i dalje pati. Takav je život. Živimo u takvom svetu - završio je Blater.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

realist.

04.07.2019. 19:53

Sta hoce jos para, saß su nemci postali gazde Evrope oni je prodaju oni je naseljavaju, zato i Blatter hoce jos da is koristi Svabe da mu pomognu.