KADA su u leto 2013. godine omladinci Srbije pod vođstvom Ljubinka Drulovića postali šampioni Evrope u Litvaniji, pomislili smo da bolje od toga ne može. Već posle dve godine je Veljko Paunović selekciju do 20 godina odveo na krov sveta, na kraju sveta - na Novom Zelandu.


Realno, od toga bolje i nije moglo, ali još realnije: od 2015. i vrhunskog uspeha "orlići" u sličnom sastavu padaju sve niže. Na najnižu granu dospeli su u selekciji do 21 godine, na Prvenstvu Evrope, koje se završava u nedelju (20.45) finalnom utakmicom Nemačka - Španija.

Ko je sve vodio naše mlađe selekcije, po kojim šablonima i afinitetima su se selektori najbitnijih uzrasnih kategorija menjali kao na traci, znaju samo oni koji vode FSS, ali istina je da u selekcijama od 17, 19, 20 ili 21 godine imamo vrhunske talente na terenu, ali očigledno nemamo adekvatan kadar koji u svlačionici treba da "nacrta" taktiku za odlazak na pobedničko postolje...

Mlada selekcija, dakle oni koji su u čekaonici za A tim, a neki čak i u njemu, doživela je debakl na EP u Italiji, a samo u poslednje dve godine na njenoj klupi bili su Tomislav Sivić, Nenad Lalatović i Goran Đorović.

Pročitajte još KO POSLE ĐOROVIĆA? Mlada reprezentacija se vraća sa EP

Prvi je odveo 2017. godine ekipu do EP u Poljskoj, bio već viđen za "zlatnu loptu" za najboljeg trenera FSS, ali je odjednom pao u nemilost ljudi na Terazijama 35 i otišao u Mađarsku da nastavi klupsku karijeru. "Orliće" je u Poljskoj vodio Nenad Lalatović, ispali su već posle grupne faze i poraza od Portugalije i Španije i remija sa Makedonijom. Opšte je poznata stvar da se selektor tada i fizički sukobio sa Ognjenom Ožegovićem na treningu...
SELEKTORIU 21 - Goran Đorović?
U 19 - Nenad Sakić
U 18 - Ivan Jević
U 17 - Milan Kuljić
U 16 - Dejan Branković

Selekciju do 19 godina, dakle omladince, od 2017. godine je vodio Miloš Velebit i nije se sa njom plasirao na EP 2018. godine. Na klupu je nakratko seo Perica Ognjenović, a ubrzo posle njega stigao je Nenad Sakić, koji takođe nije uspeo da naše klince odvede na EP. Podsetimo, tada su "orlići" bili poslednji u elitnoj grupi kvalifikacija, iza Belgije, Ukrajine i Italije.

Pročitajte još Mlada reprezentacija Srbije se rasula posle EP

I tako... dok "orlići" u skoro svim kategorijama nisu više velesila, nego topovska hrana (gol-razlika na EP u Italiji 1:10), čekamo neka bolja vremena i nekog boljeg selektora da dokaže da su pred vratima A tima u stvari "orlušine", a ne "pilići".

VRTEŠKA I KOD KADETA
KAKAV je ko talenat, vidi se već u uzrastu do 17 godina. Posle neuspeha na EP 2017. u Hrvatskoj smenjen je tadašnji selektor Perica Ognjenović, a na njegovo mesto došao je Ivan Ješić. Zanimljivo, ovaj selektor je smenjen dan pred prvi krug kvalifikacija za EP (?!), a na njegovo mesto došao je Milan Obradović, a pred završni ciklus kvalifikacija usledila je nova smena i dolazak Ivana Jevića.

"Orlići" su tada na EP u Englesku otputovali, ne zbog učinka na terenu, nego zbog administrativnog propusta Ukrajinaca, za koje su u kvalifikacijama nastupili igrači sa dva žuta kartona.