OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI": PARIZ

NEOBRIJAN, neočešljan, bez kravate, ali nasmejan i siguran u sebe, izašao je u sredu oko jedan sat posle ponoći iz pritvora nekadašnji predsednik UEFA Francuz Mišel Platini. Bivši kapiten "petlova" i svojevremeno prvi čovek evropskog fudbala, bio je zadržan više od 15 sati u prostorijama Centralnog biroa za borbu protiv korupcije i finansijske i poreske prekršaje u Nanteru, na zapadnoj pariskoj periferiji.

- Došao sam kao slobodan građanin na informativni razgovor i odmah su me stavili u pritvor. To baš nije bilo prijatno - čudio se Platini izlazeći na ulicu.

Preneo je i o čemu je razgovarao s inspektorima.

- Postavljali su mi mnoga pitanja o Evropskom prvenstvu 2016, o Svetskom prvenstvu u Rusiji, o Svetskom prvenstvu u Kataru, o Pari Sen Žermenu, FIFA Bilo je mnogo, mnogo tema. Ukratko, na sve sam spokojno odgovorio - izjavio je bivši predsednik UEFA.

Mišel Platini se pitao zbog čega je uopšte tu.

- Oduvek sam bio miran, jer u potpunosti nemam ništa sa bilo kojom aferom. Uvek sam se krajnje otvoreno izjašnjavao. Ali, oni nastavljaju, istražuju, traže - slegnuo je ramenima.

Zajedno sa Platinijem bio je i njegov advokat Vilijam Burdon.

- Mnogo buke ni oko čega. Bilo je to veoma dugo saslušanje. Mišel Platini je svedočio, odgovarajući iskreno i što je preciznije moguće na sva pitanja koja su mu bila postavljena - rekao je advokat.

Platini je bio u pritvoru u okviru istrage koju je pokrenuo francuski Nacionalni finansijski sud, pod sumnjom u aktivnu i pasivnu korupciju povodom dodeljivanja Svetskog prvenstva Kataru. Za istražne organe posebno je zanimljiv ručak u Jelisejskoj palati organizovan devet dana pre glasanja, na kojem su uz Platinija prisustvovali i francuski predsednik Nikola Sarkozi, kao i tadašnji princ, a kasnije emir Katara Tamin Ben Hamad al-Tani. Sumnja se da je Platini možda tada promenio mišljenje za koga će da glasa, u zamenu za kasnije katarske investicije u Francuskoj, mada bivši prvi čovek UEFA uverava da nije tako.

ISPITUJE SE UTICAJ JELISEJA

POZNAVAOCI dosijea ističu da je Nikola Sarkozi pozvao Platinija na ručak u Jelisejsku palatu, na koji je predsednik UEFA otišao ne znajući da će biti prisutna i visoka delegacija iz Katara. Konkretno, istraga želi da sazna da li je Jelisej imao uticaja na Platinija.