NEĆE se Partizan šetati evropskom stazom ka Ligi Evrope, ali će ga najverovatnije započeti u gradu najčuvenijeg "šetača" - Džonija Vokera. Jučerašnji žreb u Nionu je osvajaču Kupa Srbije za prvog rivala na međunarodnoj sceni ovog leta, u drugom kolu kvalifikacija, odredio boljeg iz dvomeča Konahs (Vels) - Kilmarnok (Škotska). Ukoliko Kilmarnok opravda ulogu apsolutnog favorita Partizan će 25. jula gostovati u gradu gde je "rođen" možda i najpoznatiji svetski viski "Džoni Voker" (šetač), a revanš je na programu sedam dana kasnije, 1. avgusta, u Beogradu.

- Mogli smo i lošije i bolje da prođemo, ali to je to. Moraćemo da se potrudimo. Plus je to što ćemo igrati protiv tima kome kasnije počinje šampionat, kao i to što je revanš kod nas - izneo je prve utiske neposredno posle žreba koji garantuje ostrvski izazov trener crno-belih Savo Milošević.

Posle uvodnih reči, učitelj fudbalera kluba iz Humske nije ostavio dilemu oko toga kakav bi ishod dvomeča drugog kola trebalo da bude, bez obzira da li će se krajem jula krenuti ka Velsu ili Škotskoj.

- Cilj je da uđemo u Ligu Evrope i ovakve ekipe moramo da prođemo. Nadam se da će sve zavisiti od nas. Protivnici nisu od onih nepoznatih. To su ekipe koje možemo i moramo da izbacimo - optimista je strateg "valjka".

Ako pretpostavimo da će Kilmarnok uspešno obaviti posao protiv Konahsa i okrenemo se njima kao verovatnom protivniku Partizana vidi se da je reč o ekipi koja može da predstavlja "kost u grlu" ukoliko se neozbiljno shvati. Tim iz 14.grada po veličini u Škotskoj je prethodnu sezonu završio na sjajnom trećem mestu, odmah iza neprikosnovenih Seltika i Rendžersa. Kilmarnok u riznici trofeja ima šampionsku titulu iz 1965, tri pehara FA Kupa i Liga kup osvojen 2012.

Velšani ni u domaćim okvirima nisu ostvarili zapažene rezultate tokom 72 godine postojanja kluba. Konahs nikada nije osvojio nijedan trofej, dok je u četiri evropska učešća samo jednom prošao u drugo kolo i to u sezoni 2016/2017. gde ih je zaustavila naša Vojvodine sa dve pobede (2:1, 1:0).

KILMARNOK

Osnovan: 5. januar 1869.

Stadion: "Ragbi park"

Kapacitet: 17.889

Trener: Anđelo Alesio

Trofeji: Prvenstvo Škotske (1965), FA kup (1920, 1929, 1967), Liga kup (2012).


KONAHS

Osnovan: 1946.

Stadion: "Disajd"

Kapacitet: 1.500

Trener: Endi Morison

Trofeji: -