PRIPREME su završene, sada je vreme za izlazak na veliku scenu. Mlada fudbalska reprezentacija Srbije, koja bar na papiru ima moćan i ugledan tim, u ponedeljak u 18.30 na stadionu "Nereo Roko" počinje svoj put na Prvenstvu Evrope protiv vršnjaka iz Austrije.


Da li je Trst zaista "naš", i u kojoj meri, zavisiće od utiska koji selekcija Gorana Đorovića ostavi na terenu, ali i od atmosfere koju bi trebalo da podgreju naši navijači na tribinama. Jedan od onih koji je na svojim plećima, sa ostalim "orlićima", uspešno izneo kvalifikacije za ovo gde su sada jeste vezista Partizana Danilo Pantić.


PROČITAJTE JOŠ: "NOVOSTI" U DOMU JOVIĆA: Ne menjamo život nimalo


ZNAJU SA AUSTRIJOM "ORLIĆI" izgleda znaju kako treba sa Austrijom. Zanimljivo je da su im vršnjaci iz ove zemlje već bili rivali u kvalifikacijama za ovo Prvenstvo Evrope. u novembru 2017. godine Srbija je pobedila u Austriji 3:1, a u oktobru prošle godine je bilo 0:0 u Srbiji.

Mnoge stvari su jasne na papiru u sastavu Srbije. Od toga da imaju najskupljeg igrača i novu zvezdu Real Madrida Luku Jovića do toga da je bar na tom istom papiru Pantić, igrač Čelsija koji je na pozajmici u Partizanu...


- Od premijere sa Austrijancima zavisiće ostatak našeg puta kroz Prvenstvo Evrope. Nalazimo se u grupi sa Nemačkom i Danskom, ali ovaj prvi meč je izuzetno važan. Uvek je tako na velikim takmičenjima. Što lakše počneš, mirnije ćeš da nastaviš - uveren je Danilo Pantić.


Ovaj biser domaćeg fudbala je pre četiri godine bio blizu odlaska na Svetsko omladinsko prvenstvo na Novi Zeland, ali je zbog spora sa crno-belima i nerešenih odnosa oko njegovog statusa ostao kod kuće i sa suzama u očima dočekao Veljka Paunovića i svoje vršnjake na proslavi titule u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ: ZBOG POVREDE PROPUŠTA EP: Lovrić otpao sa spiska, pozvan Gluhaković


- Sada je nova šansa koju ova generacija takođe želi da iskoristi. Nadamo se najboljem. Imali smo veoma kvalitetne pripreme i sjajne uslove za rad na završnim treninzima u Sloveniji, sada i ovde u Trstu. Sada sve zavisi od nas - dodaje Pantić.


Selektor Goran Đorović izgleda da ima slatke muke oko sastava najjačeg tima za duel sa Austrijom.


- Imam na raspolaganju sjajne igrače koji su, to je očigledno, puni želje da obraduju sve naše navijače. Vreme je da svoj talenat sada dokažu i na važnom takmičenju. Ovde u Italiji i San Marinu je sve najbolje što evropski fudbal u ovom uzrastu ima. Naša je obaveza da od starta pokažemo koliko vredimo - najavljuje Đorović na svoj način meč sa Austrijom.


Danilo Pantić je još jednom opisao koga ćemo da vidimo na delu na prvenstvu koje će trajatido 30. juna.


BORBA ZA TOKIO! GORAN Đorović i njegova selekcija imaće na EP u Italiji motiv više. Prema propozicijama takmičenja, plasman u drugu fazu, odnosno u polufinale, donosi automatski i olimpijsku vizu za Igre u Tokiju 2020. godine.


- Španci, Francuzi, Italijani i Englezi su poslali na ovo prvenstvo svoje najjače timove u kojima su neke od najvećih fudbalskih zvezda. Sličan sastav imamo i mi i biće ovde zaista velika borba za jedno od prva tri mesta. Mi se, naravno, potajno nadamo uspehu, ali on zaista zavisi i od rezultata sa Austrijom. Posle toga nam sledi veoma jak ispit sa Nemačkom, pa u poslednjem meču u grupi i utakmica sa Danskom - zaključuje Pantić.


PROČITAJTE JOŠ: Mladi reprezentativac Austrije, srpskog porekla, zadivljen Jovićem: Kada vidite šta je sve već uspeo...


Srbija igra sa Austrijom od 18.30. RTS je obezbedio sve direktne prenose sa EP. Sledeći duel u grupi B naša selekcija igraće 20. juna (21.00) sa Nemačkom, a zatim i 23. juna (21.00) sa Danskom.

Svoj prvi korak ka postolju koje nekako stidljivo već sada svi "šacuju" fudbaleri Srbije načiniće večeras. Posle duela sa Austrijom znaćemo koliko im je ono zaista na vidiku.


RASPORED 1. kolo


GRUPA A

Poljska - Belgija

Italija - Španija

GRUPA B

Ponedeljak

Srbija - Austrija 18.30

Nemačka - Danska 21.00

GRUPA C

Utorak

Rumunija - Hrvatska 18.30

Engleska - Francuska 21.00