FUDBALERIMA reprezentacije Srbije je posle pobede nad Litvanijom (4:1) praktično počeo letnji raspust. Prošle godine ga skoro nisu ni imali zbog Mundijala u Rusiji, a ove godine skoro pa spuštenog pogleda odlaze u svoje oaze mira. Hteo to neko da prizna ili ne, ali ona "petarda" iz Ukrajine mnogo više zvoni u ušima nego četvorka u mreži nejakih Litvanaca.


Takvi su navijači, ali je i takva istina: malo šta danas može da spere mrlju sa karijera onih koji vode srpski fudbal, naš tim i onih koji su ovih dana igrali za njega. Jednostavno, neke stvari se ne praštaju tako lako...


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Nisu krivi ni selektor ni igrači, najbolje da sam ja

KRSTAJIĆ BROJI DANE... MLADEN Krstajić će, po svemu sudeći, još veoma kratko biti selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Predsednik FSS Slaviša Kokeza je za danas najavio sednicu Izvršnog odbora, ali prema poslednjim informacijaa danas će zasedati samo Odbor za hitna pitanja koji ima praktično ista ovlašćenja kao i IO FSS. Danas bi trebalo da zaseda Odbor za hitna pitanja koji ima običaj da čak to uradi u formi telefonske sednice. Posle ovog sastanka biće poznata i sudbina Krstjića koji je više nego ikad bliži "sporazumnom raskidu ugovora" kako se u Srbiji popularno definiše - otkaz.


Na sablasno praznom stadionu "Rajko Mitić" Srbija je uradila ono što je morala. Jedina publika tamo je sedela u svečanoj i novinarskoj loži. I novinari su uradili ono što su zamoljeni: da daju moralnu podršku "orlovima", koji su danima u karantinu u Staroj Pazovi, realno, bili van dometa navijačkog gneva koji je bio spreman da im i javno, po spisku, kaže šta misli o "petardi" iz Ukrajine. Da je publika smela u ponedeljak uveče na stadion...


Čekajući potpredsednike FSS Nenada Bjekovića i Marka Pantelića da po savetu predsednika Kokeze kažu nešto konačno o tri boda iz dva meča u junskom ciklusu kvalifikacija, ostaje priča dvojice najzapaženijih na terenu, Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića.


- Igrao sam povređen, ali mi je prijalo što sam bio u tademu sa Lukom Jovićem. Tri brza gola su rešila sve dileme i najvažniji cilj smo ispunili. Pobeda se piše i ostaje nam da budemo još bolji do kraja kvalifikacija. Onakve stvari kao iz Ukrajine su neprijatne za sve nas i više nikada ne smeju da nam se ponove - iskren je Mitrović.


PROČITAJTE JOŠ: KRSTAJIĆ PREUZEO KRIVICU: Ako odem, učiniću to čistog obraza!


Centarfor Fulama, koji možda broji svoje poslednje dane u timu iz Londona, dokazao je da je, bespogovorno, prvi i najbolji strelac Srbije. Radi svoj posao besprekorno još od onog remija sa Hrvatima iz septembra 2013. godine (1:1) kod Siniše Mihajlovića i neuspešnih kvalifikacija za SP u Brazilu...


Dušan Tadić je bio jasan:

- U odnosu na meč u Ukrajini promenili smo formaciju protiv Litvanije, i to je očigledno prijalo svima. Sada nam očigledno predstoji velika borba za drugo mesto na tabeli, pre svega sa Portugalijom.


Izrazi lica reprezentativaca Srbije koji su napuštali svlačionicu u ponedeljak uveče više nego jasno su govorili da su i dalje pod utiskom od petka i bruke u Ukrajini. I zaista, kao da je slaba uteha ono što su uradili za 90 minuta sa Litvanijom. Jednostavno, Srbi koji vole sport, a zbog nekih razloga fudbal vole najviše, vrlo dobro znaju da neke stvari ni Dunav ni Sava ne mogu tako lako da speru i operu!


TEŽAK RASPORED


SRBIJA će do kraja kvalifikacija odigrati još pet utakmica: sa Portugalijom 7. septembra u Beogradu, u Luksemburgu 10. septembra, u Litvaniji 14. oktobra, kod kuće sa Luksemburgom 14. novembra i Ukrajinom 17. novembra.


Loša vest je da nam u goste prvo dolazi Portugalija sa Ronaldom, koja ima samo dva remija iz dva meča i mora da "grize" za jedno od prva dva mesta. Ukrajina je odigrala četiri meča u grupi i na čelu je sa deset bodova.


Na prvi pogled plasman na EP 2020. godine deluje kao nemoguća misija...