PRIČE o fudbalskim nameštaljkama ovih dana su tema broj jedan u Španiji. Poslednja afera najsnažnije je odjeknula i stiže pravo iz samog krema, iz najjače lige Primere - sedmorica fudbalera Valjadolida dobila su mito da "puste" utakmicu protiv Valensije (0:2) u poslednjem prvenstvenom kolu. Detalje i pikantne izjave ove nečasne i prljave radnje otkrio je i preneo "Mundo".


Iza čitave podvale stoji Karlos Aranda, bivši španski igrač, polaznik Realove akademije i fudbaler Viljareala, Osasune i Saragose. Aranda je prvooptuženi u ovoj, kako su je istražni organi nazvali, "operaciji Oikos". Tereti se da je vrbovao sedmoricu igrača Valjadolida. Policija ga je pratila i presretala njegove telefonske razgovore, što je "Mundo" objavio od reči do reči.


- Brate, Valensija dobija i prvo i drugo poluvreme? Ne samo što mora da zadrži vođstvo, mora da pobedi u oba poluvremena, da da gol u oba... Slušaj, niko ne sme da zna. Ti i niko više. Niko, baš niko. Ni prijatelji, niko - pričao je neoprezni Aranda preko mobilnog telefona, očigledno u trenutku kada je ugovarao posao.


PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL OKO NAMEŠTANjA MEČEVA TRESE ŠPANIJU: Pokrenuta istraga, počela i hapšenja

U aferu je umešan i nekadašnji Realov as Raul Bravo, a kako se navodi, "glavna veza" bio je Valjadolidov kapiten Borha Fernandez.


Da bruka bude veća, to je bila Fernandezova poslednja utakmica u karijeri. Dva dana pre meča sastao se sa Bravom u svom baru. Fernandez je posle tog sastanka okupio nekoliko Valjadolidovih igrača, a istraga otkriva da je među njima bio i Serhio Hotan Galjardo zvani Keko. "Nameštači" su dobili oko 50.000 evra, s tim što su mnogo više zaradili tako što su se kladili protiv sebe i svog tima. Kladionice širom Evrope su prijavile da se nešto čudno dešava u vezi sa tim mečom.


PROČITAJTE JOŠ: Doživotna suspenzija zbog nameštanja utakmica


- Sedmorica igrača su potkupljena, nijedan više - rekao je Aranda, koji je i jednom svom prijatelju savatovao da se kladi na 10.000 evra da bi zaradio duplo više.

Na kraju, Valensija je slavila u Valjadolidu sa 2:0 golovima Karlosa Solera u 36. i Rodriga Morena u 52. minutu i izborila se za plasman u LŠ. Izveštaji iz Španije navode da čelnici dvaju klubova nisu znali da postoje bilo kakve ilegalne radnje.

Policija je zbog sumnje u organizovani kriminal i u postojanje grupe koja se služi nameštanjem uhapsila ukupno 11 osoba.


NEOPHODNA POBEDA U OBA POLUVREMENA

USLOV za "duplu pobedu" se ispunjava kada ekipa trijumfuje u oba poluvremena, a baš to je uradila Valensija na gostovanju Valjadolidu - 2:0 (1:0). Kvote na "duplu pobedu" su gotovo dva puta veće nego što je prognoza "iz keca u kec" (kada ekipa pobedi na poluvremenu i na kraju, a ne mora da bude pobednik drugog poluvremena).