Kriza u Afričkoj fudbalskoj konfederaciji se nastavlja. Posle optužbi za korupciju i seksualno uznemiravanje sa kojim se suočava njihov predsednik Ahmad Ahmad, pojavili su se novi problemi.


Naime, dve nedelje pred početka Afričkog kupa nacija (KAN), koji će se održati u Egiptu, nije rešena situacija oko TV prava.


Ove sezone je, pored pomeranja iz zimskog u letnji period, došlo i do povećanja broja učesnika sa 18 na 24 reprezentacije. Veruje se da će to doneti i dodatni prihod od marketinga i spomenutih TV prava.


PROČITAJTE JOŠ: KRIZA U CAF: Etički komitet FIFA otvorio istragu protiv predsednika zbog korupcije i seksualnog uznemiravanja


Međutim, pred početak 32. izdanja ovog takmičenja (od 21. juna do 19. jula) su politički problemi u prvom planu. Bivši predsednik KAF Isa Hajatu je potpisao nezakonit ugovor sa “Lagarder sportom” do 2036. godine. Njega su posle skoro 30 godina skinuli sa vlasti 2017, ali ni njegov naslednik, Ahmad (Madagaskar) nije učinio ništa da to pitanje reši.


Jedno od obećanja Ahmada, pre nego što je izabran, bilo je da će da reši i problem sa TV pravima. Ne samo da nije ispunio nijedno od datih obećanja, već nije ni pokušao da razgovara o TV pravima. Navodno, Ahmad sa namerom odugovlači oko svega toga i čeka da KAN počne.


U prilog tome ide i sastanak koji je održan pre oko godinu i po dana, kada su Ahmadovi pomoćnici i članovi posebnog komiteta Amari (Kongo), Lekja (Maroko) i Abo Rida (Egipat) izbacili iz sale sve članove koji su se zalagali da se situacija oko TV prava reši time jasno stavljajući do znanja da će taj problem ignorisati.


Egipćani, domaćini Afričkog kupa nacija, su bili među onima koji su želeli da se to što pre reši, jer utiče na ekonomsku dobit. Prema procenama, prethodni KAN je donosio oko 55 miliona dolara (oko 40 pripada TV pravima), a prema članu 9.5 ugovora koji je potpisan sa “Lagardere sportom” jasno stoji da se dobit mora povećati ukoliko dođe do povećanja broja učesnika.


Za ovogodišnji Kan je procena na oko 100 miliona dolara, zbog povećanja broja mečeva, ali su procenti i dalje ostali isti. Tako će Egipćani zaraditi oko 10 miliona dolara, umesto 20 miliona koje bi im pripale da Ahmad želi da reši celu tu situaciju.