IZGUBLjENO finale Kupa Srbije i dalje boli sve u Crvenoj zvezdi, ali Skupština kluba je jednoglasna da je minula takmičarska sezona bila jedna od najuspešnijih u poslednji 25 godina. Ulazak u Ligu šampiona, odbrana titule, zarada od preko 50 miliona evra, finansijska stabilizacija, ulaganje u infrastrukturu i omladinsku školu rezultati su kojima crveno-beli mogu samo da se pohvale, istakao je generalni direktor Zvezdan Terzić.


- Naporno smo radili kako bismo danas mogli da kažemo da smo ponosni na stanje u klubu. Iz godine u godinu podižemo klub na evropski nivo a ove sezone smo napravili najveći sportski uspeh još od vremena osvajanja Kupa šampiona 1991 - naveo je Terzić na početku izlaganja.


PROČITAJTE JOŠ: CENU IMA I MARIN: Zvezda ponovo menja tim

RASTE VREDNOST TIMA DUG je smanjen a vrednost tima je porasla. - Juna 2014. godine naš tim vredeo je 17,5 miliona, dok trenutno naš tim vredi čak tri puta više - 52 miliona. I u 2019. godini ćemo dobiti UEFA licencu već u prvom krugu, što dokazuje da sve svoje obaveze izmirujemo na vreme.


Zadržan je stručni štab sa trenerom Vladanom Milojevićem, pa gro tima sa kojim je obezbeđen plasman u Ligu šampiona.


- U ekstremno kvalitetnoj grupi Lige šampiona imali smo ozbiljnu ulogu o čemu govori i činjenica da smo savladali veliki Liverpul i postigli najviše za srpski fudbal u Ligi šampiona. Navijačima smo priredili najlešu fudbalsku jesen i čak 14 evropskih mečeva sa najjačim timovima i igračima Evrope. U domaćem prvenstvu smo potvrdili apsolutnu dominaciju.


Zarada u ovoj sezoni je prešla rekordnih 50 miliona evra i donela finansijsku stabilnost i drastično smanjenje duga.


- Već petu godinu zaredom završavamo pozitivnim finansijskim rezultatom. Neto novčani dug Crvene zvezde se smanjuje svake godine. Za razliku od juna 2014. godine kada je dug iznosio 53 miliona evra, u decembru 2018. godine dug je 14 milona evra. Knjigovodstveni dug sa datumom 31. 12. 2018. je u odnosu na realan dug veći, ali, kako bi se izbegla zabuna, treba znati da su to knjigovodstvene obračunske kategorije koje se ne plaćaju. Važno je istaći da mi čak 92 odsto ukupnog prihoda ostvaruje iz inostranstva.


PROČITAJTE JOŠ: BORJAN PREUZEO KRIVICU: Stigao bih da se nisam sudario sa Milunovićem


Klub posluje transparentno i po zakonu, naveo je Terzić.


- U prethodnih 365 dana smo na ime poreza u budžet Republike Srbije uplatili čak 6,7 miliona evra. Ta cifra je viša nego što iznose svi sponzorski ugovori koje klub ima. Prihod od Lige šampiona, kao i od transfera igrača, u visini od 18 miliona evra iskorišćen je za otplatu starog duga. S obzirom na to da je prihod koji ide klubovima kroz velike bonuse za učešće za u UEFA takmičenjima, kao i kroz televizijska prava za prenos mečeva, naša intencija mora da bude veće ulaganje u tim i igrače, kako bi Crvena zvezda svake godine bila učesnik nekog UEFA takmičenja.


Stroga infrastrukturna pravila UEFA za takmičenje u Ligi šampiona prouzrokovala su ulaganja u tom segmentu.


- Naš stadion je unapređivan iz dana u dan. Dobio je niz poboljšanja, pre svega kada je komfor gledalaca u pitanju. Instalirali smo i nove ulaze na istočnoj i zapadnoj tribini, koji će drastično smanjiti mogućnost eventualne zloupotrebe. Zvezda je prvi put u istoriji dobila teren koji se greje i na kome može da se igra u svako doba godine. Takođe prvi tim je dobio još jedan potpuno nov teren za treninge koji omogućava kvalitetniji rad i u najlošijim vremenskim uslovima.


PROČITAJTE JOŠ: SAVIĆ SE IZVINIO NAVIJAČIMA: Boleće me ovo ceo život


Sezona koja je završena obavezuje upravu kluba u budućnosti jer su postavljeni mnogo viši standardi očekivanja navijača.


- U 2021. godini počeće da se održava Liga Evrope 2, takmičenje u kome bi šampion Srbije imao sigurno mesto. Predviđeno je da 2024. godine bonus za učešće u Ligi Evrope i Ligu šampiona bude znatno veći. Sve to će pratiti i ogromno povećanje cena igrača na evropskom tržištu i upravo zbog velikog potencijalnog budućeg prihoda moramo da prepoznamo važnost sadašnjeg trenutka za ulaganje. Nastavićemo da ulažemo maksimalan napor kako bismo i u narednoj godini nastavili sa pobedama, smanjenjem duga i učvršćivanjem naše pozicije u Evropi - zaključio je generalni direktor.